Tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság Samu Tamás Gergő jobbikos parlamenti képviselőt, akit azzal vádoltak, hogy rendőröket bántalmazott 2008. március 15-én. Samu maga is kérte a parlamenttől, hogy függesszék fel mentelmi jogát.

Samu Tamás Gergőt, a Jobbik országgyűlési képviselőjét tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakért első fokon pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság - jelentette a Független Hírügynökség.

Az országgyűlés mentelmi bizottsága június 8-i ülésén döntött úgy, hogy a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamentnek. Samu Tamás Gergőt a Budapesti Nyomozó Ügyészség azzal vádolja, hogy 2008. március 15-én több emberrel együtt rátámadt a rendőrökre.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője május 13-án az MTI-nek elmondta: másfél évvel ezelőtt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészég Samu Tamás Gergő ellen, akit azzal vádolnak, hogy több emberrel együtt rátámadt a rendőrökre 2008. március 15-én. Skoda Gabriella akkor közölte, hogy a mentelmi jog megszüntetését a bíróságnak kell majd kezdeményeznie.

Samu a pénteki bírósági tárgyaláson azt mondta, részben elismeri az ellene felhozott vádakat. Azt mondta, volt olyan, hogy a rendőrök felé rúgott a rendezvényen. Samu a mentelmi jogáról döntő parlamenti ülésen maga kérte a mentelmi jogának függesztését. Az ellenzéki politikus az országgyűlés alakuló ülésén korjegyzői feladatokat látott el.

Fotó: Mudra László [origo]
Samu Tamás Gergő egy ellene valló rendőrt hallgat a bíróságon

Azt még nem tudni, hogy Samu fellebbez-e az ítélet ellen, de ha egy képviselőt jogerősen börtönbüntetésre ítélnek (akkor is, ha a büntetés végrehajtását felfüggesztik) két lehetősége van: lemond magától, vagy az országgyűlés egy úgynevezett összeférhetetlenségi eljárás keretében kétharmados többséggel dönt a mandátumának megszüntetéséről. Ilyen a rendszerváltás óta még nem történt, mivel a fideszes Várhegyi Attila, illetve korábban fideszes, majd MDF-es képviselő Lengyel Zoltán is lemondott, miután elítélték.

A 24 éves képviselő a Jobbik Békés megyei listájáról került be a parlamentbe. Életrajza szerint 2003-ban csatlakozott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz, majd a Jobbikban kezdett politizálni. 2005-től a párt Békés megyei szervezője, 2008-tól pedig a megyei szervezet elnöke - derül ki az életrajzból, amely szerint jelenleg a képviselő jelenleg Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar politológia szakán tanul.