Az ünnep idejére leállítják a vörösiszapos föld elszállítását

Vágólapra másolva!
Vasárnap déltől kedd reggelig nem zúgnak a nagy markolók és billencsek Devecserben, ahol az ünnep idejére leállítják a vörösiszapos föld elszállítását. A szennyeződés eltávolítását a kertekből kézi erővel folytatják a kisvárosban.
Vágólapra másolva!

Mindenszentek és halottak napja miatt vasárnap déltől kedd reggelig leállítják a vörösiszapos szennyeződés elszállítását az iszapömlés által érintett területekről. A szennyeződés kézi erős eltávolítása a kertekből azonban folytatódik - közölte Takács Árpád ezredes kárhelyszíni parancsnok-helyettes. Az ötszáz ember kézi erővel és kisgépekkel gyalulja majd le az udvarokat, és a kármentesített területet vastagon felszórják gipsszel, az utcákat pedig murvával.

A parancsnok-helyettes szerint a közvetlen lakókörnyezet takarításával hétfő estig végeznek Devecser 21 elöntött utcájában. Az összegyűjtött vörösiszapos földet a szállítás leállítása alatt az üres telkeken halmozzák fel. Ezt aztán kedd reggeltől aztán egy új helyre, az egy hónappal ezelőtt megsérült zagytározó X-es kazettája mellé pakolják le a teherautók.

Az elmúlt napokban ötven darab, 20 tonnás teherautóval hordták a településekről a törmeléket és a vörösiszapos földet. Jelenleg néhány ezer köbméternyi szennyezőanyag maradt a belterületi ingatlanok közelében. A Veszprém megyei kisváros utcáiban vegyszeres oldattal és vízzel már elkezdték mosni a járdákat és a házfalakat.

Kedd reggelig zúzott kővel megerősítik az új hulladéktárolóhoz vezető utat is, így a megsérült kazetta és a Mal Zrt. által épített védőgát közötti területre könnyebben tudnak majd bejutni a szennyezőanyagot szállító teherautók. Kolontáron vasárnap estig befejeződik a Táncsis utca kármentesítése.

Kolontáron és Devecserben a halottak napjára és mindenszentekre való tekintettel feloldották a behajtási tilalmat, de az érintett településekre továbbra is csak fokozott rendőri felügyelet mellett lehet belépni.