Vágólapra másolva!
Hétfőtől lehet közlekedni az új kolontári hídon, amelyet a honvédség épített. Az új híd a vörösiszappal elöntött település megsemmisült, és egy még lakható részét köti össze. Vasárnap este gyertyagyújtással emlékeztek a katasztrófa áldozataira a kolontári temetőben.
Vágólapra másolva!

Határidőre, halottak napjára elkészül Kolontáron az az új, vegyes szerkezetű híd, amelyet a Magyar Honvédség a Torna-patakon megsemmisült korábbi híd helyett készít - mondták a munkálatokon dolgozó katonák az MTI tudósítójának vasárnap. A 20 tonna teherbírású, 15 méter hosszú és 5,8 méter széles híd vascölöpökön áll, lábazata fém, padlózata és korlátja fából készül. Építését a hét elején kezdték meg a honvédség szakemberei, és várhatóan jövő hétfőn már közlekedhetnek is rajta.

A szerkezet a megsemmisült és a még lakható településrészt, a Kossuth és a Malom utcát köti össze. A Torna-patakon a katonák korábban már építettek egy ponton-hidat, de ezt két héttel később - miután elszállították a munkagépek a lebontott 10 lakóház törmelékeit és az összegyűjtött vörösiszapot - elbontották, és egy gyaloghidat építettek.

Ha elkészül az új híd - amelynek várható élettartama legalább 15 év, és két oldalán egy-egy méteres járda lesz kialakítva - a gyaloghidat szintén lebontják. A katonaság ezt követően levonul a katasztrófa sújtotta térségből, csak a speciális, mentesítő egységek maradnak. Az október 4-én bekövetkezett katasztrófát követően több mint kétezer katona, félezernyi technikai eszköz dolgozott két hétig az ajkai térségben.

A kolontári temetőben vasárnap este több mint háromszáz ember gyújtott gyertyát a vörösiszap-katasztrófa kilenc halálos áldozatának lelki üdvéért. A négy héttel ezelőtt bekövetkezett ipari és ökológiai katasztrófájának mind a kilenc áldozata kolontári lakos volt. Mindenszentek és halottak napja alkalmából somlóvásárhelyiek, devecseriek és a környező településekről is érkeztek emberek, hogy gyertyát gyújtsanak.

A Mal Zrt. ajkai iszaptárolójának gátja október 4-én szakadt át, a kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő területeit. Az iszapkatasztrófa következtében kilencen vesztették életüket, és mintegy 150-en sérültek meg.