Tovább nőtt a rés az ajkai iszaptározón

Vágólapra másolva!
Újabb, néhány centiméteres mozgást észleltek a négy héttel ezelőtt megsérült ajaki vörösiszap-tározó X. számú kazettájának falán, de a környező települések nincsenek veszélyben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Vágólapra másolva!

Újabb, néhány centiméteres mozgást észleltek a négy héttel ezelőtt megsérült ajaki vörösiszap-tározó X. számú kazettájának északi falán, de a környező települések nincsenek veszélyben - közölte hétfőn az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A tározón lévő repedéseket és süllyedéseket a nap 24 órájában mérik, és hétfőn délelőtt 10 és 11 óra között két centiméteres eltérést mértek. Legutóbb két hete, október 14-én mértek nagyobb elmozdulást a sérült tározó északi falán, akkor másfél centiméterrel nőtt a repedés egy éjszaka alatt.

A katasztrófavédelem szerint egy esetleges újabb gátszakadás esetén Kolontár és Devecser lakossága biztonságban van, mert a megsérült tározó körül a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. hármas körgátat, illetve a vízügyi szakemberek egy 620 méter hosszú és 25 méter széles gátat is építettek, amely kettészeli Kolontár települést. Véleményük szerint a sűrűbb állagú iszap a tározótól 500-1000 méternél távolabbra nem kerülne ki.

Az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során a vörösiszap-tároló kazettából mintegy egymillió köbméternyi erősen lúgos anyag ömlött ki, és elárasztott három települést. Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájában kilenc ember halt meg.