"Nem a különadóról van itt szó" - Bencsik János államtitkár az Ab korlátozásáról

Vágólapra másolva!
A gazdasági minisztérium egyik államtitkára, Bencsik János egy szerdai konferencián arról beszélt, hogy a rendkívüli gazdasági helyzetre hivatkozva fel lehetett volna függeszteni az Alkotmánybíróság gazdasági ügyekkel kapcsolatos jogkörét. Az államtitkár ezzel nyíltan arra utalt, hogy a kormány az Ab-t azért korlátozná, mert félti fontosabb gazdasági törvényeit.
Vágólapra másolva!

Veszélyezteti az Alkotmánybíróság (Ab) a kormány mozgásterét, ha alkotmányellenesnek ítéli a kormány gazdasági intézkedéseket - jelentette ki szerdán Bencsik János, az energiastratégiáért felelős államtitkár egy tatabányai konferencián.

Bencsik szerint fel lehetett volna függeszteni az Alkotmánybíróság gazdasági alkotmányossággal kapcsolatos jogkörét a rendkívüli gazdasági helyzetre hivatkozva. "Valljuk be, nem alapvetően arról van itt szó a különadó esetében, hogy arra az egymilliárd forintra szüksége lenne a költségvetésnek. Presztízskérdést kell csinálnia a kormánynak és a parlamenti többségnek e tekintetben" - fogalmazott Bencsik János.

Az Ab a múlt kedden jelentette be, hogy alkotmányellenesnek találta a kétmillió forint feletti végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadót, mire Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: módosítani kívánják az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, hogy a testület ne dönthessen olyan kérdésekben - például adóügyekben -, amelyekben nem lehet népszavazást tartani.

Lázár a múlt héten még kizárólag a végkielégítésekre kiszabott adóval indokolta az Ab korlátozását, később azonban már ő és maga Orbán Viktor is tett utalásokat arra, hogy valójában más, számukra fontos, de jogilag ellentmondásos törvényeket - a különadókról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló jogszabályokat - akarnak kivonni a testület hatásköréből. Ha ezek a törvények elbuknának, akkor a kormánynak máshogy kellene előteremteni a forrásokat a költségvetési hiány leszorításához, és ezt láthatóan igyekeznek elkerülni.

A Fidesz egyik képviselője ez utóbbira hivatkozva mondta azt az [origo]-nak, hogy rossz volt az Ab korlátozásáról szóló javaslat kommunikációja. A politikus szerint el kellett volna mondani az embereknek, hogy az Ab jogkörének a korlátozása nem a végkielégítéseket sújtó különadóról szól, hanem arról, hogy enélkül nem biztos, hogy a kormány keresztül tudja vinni a gazdasági programját. Szerinte amikor a miniszterelnök bejelentette a válságadók kivetését, már akkor meg kellett volna mondani, hogy ezekkel kapcsolatban lehetnek alkotmányos problémák, így szükség lesz az Ab jogköreinek újragondolására.