"A kettős mérce rendszeréből van elegünk" - az Ab-ért tüntetett az LMP

Az LMP által szervezett tüntetés az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása ellen
Vágólapra másolva!
Több százan vettek részt az LMP demonstrációján az Alkotmánybíróság épülete előtt. Schiffer András, a párt frakcióvezetője szerint, ha a kormánypártok elérik a céljukat, és korlátozzák a testület jogkörét, nem lesz, aki megvédje az embereket a zsebükben turkáló hatalomtól. Elek István, a Heti Válasz alapító főszerkesztője szerint a kormánypártok megszegték ígéreteiket.
Vágólapra másolva!

Alkotmánybíróság (Ab) nem a jogászoknak kell, hanem az embereknek, a szegényeknek, akiknek nincs máshova fordulniuk, amikor a hatalom a gazdagok érdekeit érvényesíti - mondta Schiffer András, az LMP parlamenti frakcióvezetője szerdán Budapesten, az Alkotmánybíróság (Ab) épülete előtt tartott demonstráción. "A kettős mérce rendszeréből van elegünk" - bírálta Schiffer a kormány alkotmánymódosítási terveit. Szerinte ha az alkotmánymódosítás átmegy az országgyűlésen, akkor nem lesz, aki megvédje az embereket attól, ha a hatalom egy új adót talál ki, és elkezd "a zsebükben turkálni".

Schiffer azt mondta: a kétharmados parlamenti többség alkotmányos válságot robbantott ki, amikor az Alkotmánybíróság jogkörét akarja csökkenteni. Szerinte a kormánypártok csak a nyers erőben bíznak, pedig a demokráciában nincs korlátlan hatalom. A pártelnök úgy látja, hogy Lázár János Fidesz-frakcióvezető alkotmánymódosítási bejelentése egy figyelmeztetés a hatalmi ágaknak, hogy erre a sorsra fognak jutni, ha nem viselkednek jól.

A demonstráción több százan vettek részt, az összegyűlt tömeg megtöltötte az Alkotmánybíróság épülete előtt a Donáti utcát. A résztvevők között szocialista politikusok is voltak, például Lendvai Ildikó és Kovács László, az MSZP korábbi elnökei, vagy Török Zsolt, a párt szóvivője. Felszólalt többek közt Kőszeg ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság korábbi elnöke és Elek István újságíró, a Heti Válasz korábbi főszerkesztője is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Schiffer András az Ab épülete előtt - kattintson a képre a galériáért!

Elek kijelentette: azok nevében beszél, akik tavasszal a Fidesz-KDNP-re szavaztak, mert kormányváltást akartak, vagy mert úgy látták, nem volt jobb. A választók a gazdasági, morális, politikai válság felszámolását várták a mostani kormánytól, és nem a közjogi rendszer felforgatását - mondta Elek, aki szerint a győztes pártok megszegték ígéreteiket, csökkenteni igyekeznek a szabadságjogokat, és növelni készülnek a kormányzati hatalomnak való kiszolgáltatottságot.

Kőszeg azt mondta: "az alkotmányosság védelmére jöttünk ma ide", mert a törvények alkotmányossági vizsgálatától és megsemmisítésének jogától még soha nem fosztották meg az Ab-t. Utalt arra, hogy a végkielégítések magas összege mindenkit felháborít, az Ab viszont helyesen mutatott rá, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak végkielégítését jogszabályok határozzák meg, azok megnyirbálása pedig jogsértés. Az Ab-határozat ugyanakkor nem zárta ki a végkielégítések különadóját, ha az összegek magasabbak, mint amennyit a jogszabály szerint adni lehet. Ezt viszont egyedi úton kell megítélni.