A poros budapesti levegőre figyelmeztet a kormány

Vágólapra másolva!
Több város után Budapesten is átlépte a tájékoztatási küszöböt a szálló por (PM10) szintje, és a következő napokban nem várható jelentős javulás - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. Szmogriadót akkor kell elrendelni, ha még tovább és tartósan emelkedik a porszennyezettség.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban Magyarország több településén - Pécsen, Várpalotán, Veszprémben, Miskolcon, Nyíregyházán - és Budapesten is megnőtt a levegő szennyezettsége, a szálló por koncentrációja már a fővárosban is átlépte a tájékoztatási küszöbértéket - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A minisztérium a meteorológiai előrejelzések alapján azt írta, a következő napokban jelentős változás nem várható. Szerdán egy érintőleges, gyenge hidegfrontnak köszönhetően - elsősorban északkeleten - lehet némi javulás, de utána vasárnapig lényeges változás időjárásunkban nem várható, a szállópor-szennyezettség továbbra is magas marad.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat szerdai adatai szerint az összesen 11 budapesti mérőállomás közül négyben átlépte a tájékoztatási szintet (a 75 mikrogramm/köbmétert) a szálló por koncentrációja, az egészségügyi határértéket (50 mikrogramm/köbméter) pedig minden állomáson meghaladja a szennyezettség.

A többi város közül a legsúlyosabb a helyzet jelenleg Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon, Pécsen, Veszprémben és Várpalotán. Ezekben a városokban van olyan mérőállomás, amely már a riasztási szint (100 mikrogramm/köbméter) feletti szállópor-értékeket mért. A porszennyezettség szintje Székesfehérváron és Debrecenben is megközelíti ezt a szintet. A tájékoztatási határértéket Komlón, Vácon, Tökölön, Dorogon és Ajkán is átlépte a szálló por koncentrációja.

A szmogriadóval foglalkozó kormányrendelet a porszennyezettségben három határértéket határoz meg: az egészségügyi határérték a szálló por esetén 50 mikrogramm/köbméter, tájékoztatási szint 75, a riasztási szint pedig 100 mikrogramm köbméterenként. A magasabb levegőszennyezettség a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jár egészségügyi kockázattal. Számukra javasolt, hogy kerüljék a kültéren, szabadban történő tartózkodást - áll a VM közleményében. A tájékoztatási szint átlépésekor a lakosság figyelmét fel kell hívni a levegő szennyezettségére, a riasztási szint tartós átlépése pedig szmogriadóhoz vezethet.

Szmogriadót akkor kell elrendelni, ha a riasztási szintet legalább két mérőállomáson, két napon át meghaladja a szálló por koncentrációja, és ha fennáll a veszély, hogy a légszennyezettség tartósan túllépi a határértéket. Budapesten a szmogriadóhoz három mérőállomás adataira van szükség, kisebb városok esetében pedig, ahol csak egy mérőállomás van, annak az adatait kell alapul venni. Szmogriadó esetén a városok életbe léptetik saját szmogriadótervüket, amelyben szerepelhet például az autóforgalom korlátozása vagy lehetőség szerint alacsonyabb kéntartalmú tüzelőanyagok használatának az előírása.