Még faragnak az Ab-t korlátozó fideszes törvényjavaslaton

parlament, országgyűlés, Fidesz, Szijjártó Péter, Lázár János
Vágólapra másolva!
Bizottsági módosító javaslattal finomítaná a parlament alkotmányügyi bizottsága azokat a törvényjavaslatokat, amelyekkel a Fidesz korlátozni tervezi az Alkotmánybíróság jogkörét. A bizottság elnöke szerint "normalizálódhat" a javaslat, bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg azt, hogy az Alkotmánybíróság felülvizsgálhassa a törvényeket. A módosítást hétfőn, Lázár János javaslatai alapján készíti majd el a bizottság.
Vágólapra másolva!

Finomodhat a Lázár János Fidesz-frakcióvezető által jegyzett alkotmánymódosítási javaslat, amely a népszavazási tilalom alá eső kérdéseket kivenné az Alkotmánybíróság (Ab) felülvizsgálati jogköréből. Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki rendkívüli ülése után újságíróknak azt mondta, bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg az Ab kontrollját az eredeti törvénymódosítási javaslatban foglalt tilalmak - például a költségvetés, az adók, az illetékek - tekintetében. Tudomása szerint finomodhat az eredeti indítvány - tette hozzá, megjegyezve, hogy nem további hatáskörszűkítés, hanem "normalizálás" várható.

Balsai István szerint mivel az eredeti javaslathoz csak egyetlen érdemi módosító javaslat érkezett, és "ehhez nem lehetett csatlakozni", így nem maradt más megoldás, mint hogy bizottsági módosító indítvánnyal finomítsanak az Ab hatásköreit érintően. Úgy tudja, Lázár János az ügyben egyeztetni fog a kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel. Lázár János javaslatához a módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság nyújtja be hétfőn, és még várhatóan aznap szavaz róla a parlament.

A bizottság nem önállóan alkotja meg a módosító javaslatot, hanem az előterjesztő, Lázár János javaslata alapján fogják ezt elkészíteni hétfőn - mondta az [origo]-nak Balsai István csütörtökön.

Az alkotmányügyi bizottság csütörtökön először tizenkét óra után tartott volna rendkívüli ülést, hogy megtárgyalja Lázár János alkotmánymódosítási javaslatához benyújtandó bizottsági módosító indítványt, ám annak szövege az ülésre nem készült el. A tanácskozáson megjelentek a bizottsági tagok, ám Balsai István jelezte, az indítvány csak délutánra lesz kész, így azt kérte, hogy kettő órakor ismét gyűljenek össze a képviselők. Lamperth Mónika (MSZP) azt kérdezte: előzetes információt kaphatnak-e a beadvány tartalmáról. Balsai István erre azt válaszolta: "az Alkotmánybíróság által felülvizsgálható jogszabályoknak a részletesebb felsorolása történik" meg. Az előterjesztés azonban a csütörtök délután két órakor kezdődő tanácskozásra sem készült el, így az hétfőn kerül a bizottság elé.

A folyosókon további szűkítésről és önrevízióról is beszélnek

A rendkívüli bizottsági ülés után a szocialista Lamperth Mónika azt mondta, a testület többszöri összehívása azt mutatja, hogy egyre nagyobb a zavar a kormányoldalon, nem tudják eldönteni, hogy módosítsanak-e a javaslaton.

Lázár János eredeti javaslata azt tartalmazza, hogy a népszavazási tilalom alá eső kérdésekben az Ab-nek ne legyen felülvizsgálati joga. Ezzel párhuzamosan kibővítené a népszavazási tilalom alá eső tárgyak körét a járulékokkal. A szocialista politikus azt mondta, nem ismeri a bizottság elé tárni szánt javaslat részleteit, de a folyosói pletykák az Ab hatáskörének további szűkítéséről szólnak. A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás ezzel szemben azt mondta, a folyosói hírek szerint a kormánypártokban van hajlandóság arra, hogy az Alkotmánybíróság ellenőrző szerepét megőrző módosító javaslatot fogadjanak el, s ezzel "önrevíziót" gyakoroljanak, azaz visszahátráljanak Lázár János eredeti javaslatához képest.

A Fidesz frakcióvezetője azt követően kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy az Ab megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvényt. A javaslat heves tiltakozást váltott ki az ellenzéki pártok részéről, de kifogásolják azt a Fidesz szimpatizánsai körében, és még a párton belül is megjelentek kritikus hangok. A párt ugyanakkor jelezte, hogy hajthatatlan az ügyben.

A jogszabályok általános és részletes vitáját a héten megtartották, a tervek szerint a jövő hétfőn szavaznának a módosító indítványokról, és lehetőség szerint megtartják a zárószavazást is. A törvénymódosításokról szóló cikkeink itt találhatók.