Budai Gyula felel az egész elszámoltatásért

Vágólapra másolva!
Budai Gyula veszi át az elszámoltatási feladatokat Papcsák Ferenctől, aki polgármestersége miatt kényszerült lemondani a miniszteri biztosi posztról. Budai eddig az állami földek eladását, köztük a sukorói telekcseréket vizsgálta.
Vágólapra másolva!

A fideszes Budai Gyula az új elszámoltatási kormánybiztos - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön. A szóvivő szerint Orbán Viktor javasolta Budait, a kormány szerdán döntött a kinevezéséről. Az elszámoltatásért felelős kormánybiztos eddig a fideszes Papcsák Ferenc volt, aki azért mondott le a tisztségről, mert az összeférhetetlen zuglói polgármesterségével.

Budai Gyula eddig is részt vett már az elszámoltatásban, miniszterelnöki megbízottként ő vizsgálja június óta az állami földterületek jogellenes eladását és privatizációját, így többek között a sukorói földek elcserélését is. Budai szerdán az üggyel kapcsolatban sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az ügyészség vizsgálja Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségét (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

A kormánynak továbbra is rendkívül fontos feladata és célkitűzése az elszámoltatás alapos, korrekt, törvényes és alkotmányos elvégzése - mondta Szijjártó a sajtótájékoztatón. "Fontos feladat az, hogy minden részletére kiterjedően választ kapjunk arra, hogy az országot rossz helyzetbe hozó döntések, valamint közpénzek eltűnése mögött milyen felelősség húzódik meg" - mondta, hozzátéve, fontos feladata a kabinetnek az is, hogy a felelősök "ne úszhassák meg következmények nélkül".