A Mal Zrt.-t nevezi meg az iszapömlés károkozójaként a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány a Mal Zrt.-t nevezi meg az iszapömlés károkozójaként a károsultak kártérítéséről szóló határozatában. Várhatóan a magyar állam nevében is kártérítési eljárást indítanak a cég ellen. A Mal ügyvédje szerint megdöbbentő, hogy a bíróság helyett kormány határozza meg a felelőst.
Vágólapra másolva!

A vörösiszap-katasztrófa egyértelmű károkozójaként nevezi meg a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet során keletkezett károk enyhítéséről és a helyreállításról szóló kormányhatározat. A Magyar Közlönyben pénteken közzétett határozat rendelkezik a károsultak elemi lakhatási feltételeinek biztosításáról, az ingóságokban keletkezett károk enyhítéséről (erről bővebben itt olvashat), valamint a mindehhez szükséges jogszabályalkotások, feladatkiszabások határidejéről is.

Az "e határozat alapján nyújtott támogatás nem a károkozó helyetti helytállás, kizárólag a károsultak elemi lakhatási feltételeinek mielőbbi megteremtésére irányul, és az állam a károkozó Mal Zrt.-vel szembeni igényeit érvényesíteni kívánja, ezért felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg a Mal Zrt. ellen a Magyar Állam nevében indítható kártérítési eljárás lehetőségét, és intézkedjék az eljárás megindítására" - áll a kormányhatározatban.

A tíz halálos áldozatot követelő, sok milliárd forintos kárt okozó katasztrófa ügyében a Mal Zrt. eddig nem ismerte el a felelősségét, bár a társaság humanitárius segítségként öt éven át évi 300 millió, összesen 1,5 milliárd forintos juttatást ajánlott fel, de erről nem egyeztetett a zrt. tevékenységét felügyelő kormánybiztossal, Bakondi Györggyel, aki emiatt megtiltotta a peren kívüli egyeztetés folytatását. Azt, hogy ki a felelős a katasztrófáért, büntetőjogi, közigazgatási és polgári jogi eljárások során próbálják tisztázni. A büntetőjogi felelősséget a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja: eddig a cég három vezetőjét gyanúsították meg.

Megdöbbentő, hogy a kormány határozza meg a károkozó kilétét bármilyen ügyben - reagált a kormányhatározatra Ruttner György ügyvéd, a Mal Zrt. jogi képviselője. Ruttner a Független Hírügynökségnek azt mondta: véleménye szerint problémákat vethet fel, hogy a kormány foglal állást a felelősség kérdésében. Ezekben a kérdésekben döntést az igazságügyi szerveknek, a bíróságnak kell hozniuk.

Az ügyvéd szerint ettől függetlenül a kormányhatározat nem jogszabály, vagyis a benne foglaltak a kormány tagjainak szóló útmutatások, például a munkamegosztásra. Ruttner szerint a felelősség tisztázására készülő szakvélemények egyike sem végleges, előzetes szakértői vélemények vannak. Ezek alapján az altalaj törése okozta a katasztrófát. A talajtörés lehetőségét erősítette fel a kötelezően felépített résfal, illetve az ebben az évben leesett nagy mennyiségű csapadék.