Családonként egy autót térít meg a kormány az iszapömlés után

Vágólapra másolva!
Ingatlanjaik után új vagy használt ingatlanra, családonként egy autó értékének megtérítésére, egyéb ingóságaikért félmillió forintra jogosultak egy friss kormányrendelet szerint az iszapömlés károsultjai. Péntek estétől szabad lesz a behajtás a térségbe, az újjáépítésre koordinációs központot alakítanak ki.
Vágólapra másolva!

A megsemmisült ingatlanok helyett új vagy használt cserelakásra, odalett ingóságaikért legfeljebb félmillió, más értékeik elvesztéséért 200 ezer forint kártérítésre jogosultak a vörösiszap-katasztrófa károsultjai egy új kormányrendelet értelmében. Erről Muhoray Árpád vezérőrnagy, kármentesítési parancsnok számolt be Devecserben a védelmi bizottság pénteki ülését követően.

A jogosultak új ház építésére, cserelakás vásárlására, megsérült ingatlanjaik helyreállítására kérhetnek támogatást vagy egyedi igények esetén pénzbeli hozzájárulást. Utóbbit azok kaphatnak, akiket más családnál fogadnak be véglegesen - például idős szülőket gyerekeik.

Az ingóságok esetében családonként egy gépkocsi értékarányos áráig, háztartási ingóságok esetében maximum 500 ezer forintig, ruhaneműk, raktározott élelmiszerek esetén maximum 200 ezer forintos értékhatáráig igényelhetnek kárenyhítést, de a jogosságot hitelt érdemlően bizonyítani kell. A pénteki Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint az ingatlanokra 10 év elidegenítési tilalmat vezetnek be, és a károsultaknak vállalniuk kell, hogy a más forrásból megtérülő kárösszeget az állam javára visszafizetik.

A 1221/2010. (XI. 4.) kormányhatározat azt is kimondja, hogy a kormány nem nyújt támogatást a károsultak tulajdonában lévő második károsodott lakóépület, a nem lakás céljára szolgáló épületek, építmények helyreállításához és újjáépítéséhez. A határozat szerint a káértérítés célja "kizárólag a károsultak elemi lakhatási feltételeinek mielőbbi megteremtése". Az erre költött pénzt be akarják vasalni majd a katasztrófáért felelősnek tekintett Mal Zrt.-n.

Lasztovicza Jenő, a védelmi és kármentő bizottság elnöke szerint a Magyar Kármentő Alapba eddig befolyt 1,2 milliárd forintból lehetőség nyílik további ingóságok kárpótlására. A kormányhatározatban foglaltakat ugyanis más pénzekből fedezik.

Feloldják az útzárat

Péntek este nyolc órakor megszüntetik az öt hete bevezetett közúti forgalmi korlátozást a térségben. Kolontárra és Devecserre az iszapömlést követően csak a helyi lakosok és a kárfelszámolásban dolgozó járművek juthattak be - volt olyan nap, amikor 500-550 teherautónyi hulladékot szállítottak el -, mindenki másnak engedélyt kellett kérni. A települések határában géppisztolyos rendőrök ellenőrizték a járműveket.

A fennmaradó szennyező anyagokat, és a lakhatatlanná vált épületek bontási törmelékének elszállításához 500 méter hosszúságú mentesítő utat építenek, amely elkerüli Devecser központját. Már megkezdték a külterületek mentesítését is.

A védelmi bizottság elnöke szerint a kárfelszámolás első szakaszán túl vannak, de a nehezebb fázis, az újjáépítés a következő hónapokban következik. Ennek érdekében Devecserben újjáépítési koordinációs központot alakítanak ki, és heti váltásban jogi, műveletirányító és logisztikai részleggel koordinálják a feladatokat.

Csereföldek

A további mentesítési munkálatokkal, földcserével kapcsolatos koordináló-egyeztető feladatok ellátására Szabó Csabát nevezte ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A miniszteri megbízott kinevezése 2010. november 5-től 2011. május 5-ig szól, ő a Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozó valamennyi területen koordinálja a feladatokat és képviseli a tárcát: egyeztet a gazdálkodókkal az esetleges földcseréről vagy az energianövények termesztésében való részvételről, feladata lesz a vállalkozásokkal és az önkormányzatokkal való kapcsolattartás, a kárfelmérések pontosítása. A Nemzeti Földalap (NFA) szerint 20 kilométeres körzetben hatezer hektár állami földterület áll rendelkezésre, amit csereföldként fel tudnak ajánlani a gazdáknak.