Lengyelországban védte az Ab korlátozását Navracsics

Vágólapra másolva!
Magyarországon eddig nem nyilvánított véleményt az alkotmánybírósági jogkört megnyirbáló fideszes javaslatról Navracsics Tibor igazságügyi miniszter, lengyel lapoknak adott interjúkban viszont kiállt a nagy vitát kiváltó terv mellett. Navracsics többek közt arra hivatkozott, hogy skandináv államokban nincs is alkotmánybíróság, mégsem kérdőjelezhető meg a demokratikus berendezkedés.
Vágólapra másolva!

Megvédte az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozó fideszes javaslatot Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter két lengyel lapnak adott interjúban, amelyeket a Magyar Narancs című hetilap idézett. A lap beszámolója szerint a Gazeta Wyborcza című liberális napilapban Navracsics azt fejtegeti, hogy Nagy-Britanniában nincs is írott alkotmány, skandináv államokban pedig nincs alkotmánybíróság, mégsem kell félteni a demokráciát. "Ezért nem aggódom akkor sem, ha a magyar parlament döntésével összhangban az alkotmánybíróság nem hozhat döntést az adótörvényekről" - monda a kormányfő-helyettes.

Arra a kérdésre, hogy nem demagógia-e összehasonlítani a teljesen különböző jogi alapokkal rendelkező magyar és a brit jogrendet, Navracsics azt válaszolta: nem szerencsés azt sugalmazni, hogy demagóg lenne, a beszélgetőpartnereknek meg kell adniuk egymásnak a kölcsönös tiszteletet. "Természetesen nem gondolom azt, hogy az alkotmánybíróság szükségtelen, de azt gondolom, hogy kiegyensúlyozottabb módon kell közelíteni ahhoz, ami az országunkba történik - tette hozzá.

A másik lengyel lapnak, a konzervatív Rzeczpospolitának adott interjúban pedig Navracsics tagadta, hogy a Fidesz-kormánynak "autoritárius hajlamai" lennének, mint mondta, Magyarországon parlamentáris rendszer van, "Orbán Viktor csak egy erős miniszterelnök". "Nincs szó zsarnokságról. Csak demokráciánk fejlődésének következő szakaszába léptünk" - mondta a lapnak.

Ahogy arról az [origo] korábban beszámolt, az igazságügyért felelős Navracsics eddig nem nyilvánított véleményt az Alkotmánybíróság korlátozására irányuló fideszes tervekről, még a parlamentben is államtitkára, Rétvári Bence válaszolt az ellenzéki kritikákra, amelyek az Ab jogkörének tervezett korlátozása miatt érték a kormányt. Ezt ugyan több képviselő is azzal magyarázta, hogy a miniszternek valószínűleg más elfoglaltsága volt az ülés idején, de korábban több, névtelenséget kérő fideszes politikus arról beszélt az [origo]-nak, hogy Navracsics rosszallással fogadta Lázár János frakcióvezető javaslatát.

Egy fideszes képviselő azt mondta: a korábban az ELTE jogi karán oktató Navracsics nem kedveli a támadható alkotmányjogi megoldásokat, a Lázár által beterjesztett javaslatot pedig ilyennek tartják független jogi szakértők. Egy másik képviselő pedig úgy fogalmazott: nem tudja, hogy Navracsics hogyan reagált, de nem tudja elképzelni, hogy "ezt kitörő örömmel fogadta". Navracsicsot ugyanakkor rendkívül fegyelmezett politikusnak tartják, aki nem szokott nyilvánosan szembemenni a pártvezetés hivatalos álláspontjával akkor sem, ha nem ért vele egyet.

Miután október végén az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a 2 millió forint feletti végkielégítésekre kivetett különadót, Lázár János alkotmánymódosítási javaslattal állt elő, amely a népszavazási tilalom alá eső kérdéseket - így az adó, járulékok vagy a költségvetés kérdését - kivenné az Alkotmánybíróság felülvizsgálati jogköréből. A Fidesz ezzel együtt újra beterjesztette a különadóról szóló törvényt a parlamentnek. A héten ugyanakkor bejelentették, hogy az óriási vitát kiváltó javaslatokon még finomítanának, erről itt olvashat részletesen.