Polt érkezésére számítanak a nyomás alatt lévő ügyészségen

Polt Péter volt legfőbb ügyész
Vágólapra másolva!
Az MSZP részéről már megszokhatta az elfogultságról szóló vádakat az ügyészség, a napokban azonban egy kormányzati politikus próbált nyomást gyakorolni a szervezetre a sukorói nyomozás ügyében. Érzékeny időszakban, a vezetőváltás előtt éri ez az ügyészséget, ahol egy tisztviselő szerint mindenki Polt Péter korábbi főügyész visszatérésére számít.
Vágólapra másolva!

Kemény szavakat használva üzent az ügyészségnek szerdai nyilatkozatában Budai Gyula miniszterelnöki megbízott, mikor a sukorói ingatlanügy miatti nyomozás állását firtatta. Remélhetőleg a legfőbb ügyész "nem fog falazni Gyurcsány Ferencnek", és a hatályos büntetőjogi jogszabályoknak megfelelően dönt majd az egykori kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését érintően" - mondta Budai, aki szerint a sukorói ügyben hamarosan meggyanúsíthatják a szocialista politikust.

Orbán megbízottja burkoltan még sürgette is a nyomozó ügyészséget, hiszen szerinte "már körülbelül négy hete a legfőbb ügyész úr előtt van Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló előterjesztés". Nyilatkozatában Budai nyomatékosan arra is utalt, hogy Kovács Tamás legfőbb ügyész "mandátuma hamarosan lejár". A miniszterelnöki megbízott vasárnap újabb sajtótájékoztatót tartott a témában, amelyen megismételte szerdai kijelentéseit, tovább erősítve a nyomást az ügyészségen.

Érzékeny időszak

Budai nyilatkozata nemcsak az ügyészségnek szóló konkrét üzenetek miatt volt keltett figyelmet, hanem azért is, mert a több politikailag érzékeny ügyben is nyomozó hatóságot eddig rendszerint az MSZP szokta megvádolni elfogultsággal, míg a Fidesz nem szokta kommentálni az ügyészség tevékenységét. A mostani ráadásul érzékeny időszak az ügyészség szempontjából, ugyanis - ahogy arra Budai is utalt - december 13-án Kovács Tamás főügyész betölti 70. életévét, és ezzel megszűnik a megbízatása.

A távozó Kovács utódját az országgyűlésnek hamarosan meg kell választania. Az alkotmány szerint Schmitt Pál köztársasági elnöknek kell javaslatot tennie, és ő elődjével, Sólyom Lászlóval ellentétben egyeztet erről a pártokkal. Kovács utódjaként Belovics Ervin főügyészhelyettes, valamint a posztot korábban betöltő, jelenleg főosztályvezető ügyészként dolgozó Polt Péter jöhet szóba, ezt október végén a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter meg is erősítette.

Polt visszatérésével számolnak

Az egyik vezető ügyészi szervezetnél dolgozó, névtelenséget kérő tisztviselő ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, "belül kész tényként kezelik", hogy Polt fog visszatérni, Belovics nevét pedig szerinte csak azért dobták be, hogy "úgy tűnjön, mintha kéttényezős lenne a csata". A Fidesznek kétharmada van, úgyis az lesz, amit ők akarnak - tette hozzá. (A legfőbb ügyész megválasztásához még kétharmados többség sem kell, egyszerű többséggel választja meg az országgyűlés.) Az [origo] kereste Polt Pétert, hogy megkérdezzük a jelölésével kapcsolatos találgatásokról, de nem tudtuk elérni.

Kérdésünkre ugyanakkor az országgyűlés alkotmányügyi és igazságügyi bizottságának több fideszes tagjai is azt állította, még nem foglalkoznak azzal, ki lesz Kovács utódja. "Majd amikor a köztársasági elnök beterjeszti a javaslatát, akkor foglalkozunk vele" - állította Balsai, a bizottság elnöke. Mátrai Márta, a kormánypárt országgyűlési képviselője szintén azt állította, hogy a személyi kérdések egyelőre nincsenek napirenden. Decemberben jár le a legfőbb ügyész megbízatása, addig még van idő - tette hozzá Mátrai, akitől ugyanakkor megtudtuk, hogy a Fidesz alkotmányügyi kabinetje jövő héten foglalkozni fog az ügyészséggel.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője viszont október végén azt mondta, legkésőbb november végén meg kellene választania az országgyűlésnek a legfőbb ügyészt. A Fidesz mindenképpen hozzányúl az ügyészi szervezethez is, már a parlament előtt van az a törvénymódosítási javaslat, amely szerint az eddigi hat év helyett kilenc évre választanák a jövőben a legfőbb ügyészt. Az erről szóló cikkünket itt elolvashatja.

Ha valóban Poltot javasolja a kormánypárt, akkor szinte garantálhatók az ellenzéki támadások, őt ugyanis az MSZP már korábbi főügyészsége során is azzal támadta, hogy a szervezet a Fidesz érdekeinek megfelelően jár el. Az ügyészségen dolgozók így már hozzászokhattak a politikai nyomásgyakorláshoz, és több ügyész azt mondja, hogy ezért nem foglalkoznak a Budai Gyula részéről érkező sugalmazásokkal sem.

"Mintha a fejünk felett játszanának"

"Kétségtelenül üzenetnek szánták, de ez nem szabad, hogy befolyásolja az ügyészséget" - mondta az [origo]-nak egy magas beosztású, névtelenséget kérő ügyész a fideszes politikus nyilatkozatáról. Megjegyezte, már volt alkalmuk megszokni, hogy "politikai okból véleményeket hangoztatnak" az ügyészségről, mert az utóbbi években azért már akadt több "közérdeklődésre számot tartó ügy", amely miatt a politika nekiment a vádhatóságnak. "Nem lehet mit tenni, csinálni kell azt, ami a dolgunk, az ilyen politikai megnyilvánulásokat pedig a helyén kell kezelni".

"Ügyészként rosszul esik az ilyen olcsó politikai húzás, olyan, mintha a fejünk felett játszanának" - mondta az [origo]-nak egy másik, szintén névtelenséget kérő ügyész. Mint mondta, "nagyon visszaüt", ha egy ügyész enged a politikai nyomásnak. "Sokan nem értik, hogy az ügyészek az adott ügyhöz szakmailag a nevüket adják. Ha a bíróság előtt kiderül, hogy nem is áll fenn a megalapozott gyanú, akkor az óriási lejáratódás" - mondta az ügyész, megjegyezve, hogy "egyszerűen nem éri meg".

Az ügyész erre azt hozta példának, hogy az óriási felháborodást kiváltó vörösiszap-katasztrófa ügyében előzetes letartóztatásba helyezték a Mal Zrt. vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt, a bíróság azonban két nappal később elrendelte szabadlábra helyezését arra hivatkozva, hogy nem áll fenn vele szemben bűncselekmény alapos gyanúja, ahogy a bizonyítékok eltüntetésének és a tanúk befolyásolásának veszélye sem. Az ügyészség hiába támadta az előzetes megszüntetését, a bíróság másodfokon is jóváhagyta a döntést, így a vezérigazgató szabadlábon maradhatott.

Mikor nyomoz az ügyészség?

Az ügyészség legfontosabb feladata a bírósági eljárásokban (közvádas ügyekben) a vád képviselete. Szintén az ügyészség felügyeli a rendőrség vagy a pénzügyőrség nyomozásait, de csak bizonyos esetekben veszi át a nyomozást, így ha például rendőrök követnek el bűncselekményt, vagy ha olyan személy érintettsége merül fel egy ügyben, aki mentelmi joggal rendelkezik.



A Budai által tett nyilatkozattal a Fideszen belül sem ért mindenki egyet. Balsai István, az országgyűlés alkotmányügyi és igazságügyi bizottságának elnöke ugyan védelmébe vette a miniszterelnöki megbízottat, mert szerinte joggal akarta tudni, hol tart - a Gyurcsány Ferencet is érintő - sukorói nyomozás, egy másik fideszes országgyűlési képviselő viszont névtelenséget kérve azt mondta, "nincs értelme nyomást" gyakorolni az ügyészségre. "Semmi közünk hozzá, a saját rendszerük szerint dolgoznak, ahogy mi is" - mondta.

"A nyomozás belső adatainak kiszolgáltatása törvénysértő" - mondta az [origo]-nak Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője Budai nyilatkozatáról. Hozzátette, egy alkotmánybírósági határozat is kimondja, hogy még a legfőbb ügyészhez intézett interpellációra adott válasz sem sértheti a nyomozás érdekeit. Politikai nyilatkozatokra pedig az ügyészség nem reagál - jelentette ki.