MN: Törölnék a tüntetések miatt meghurcoltak büntetését

Vágólapra másolva!
Egy új törvénnyel rehabilitálnák azokat, akiket jogtalanul tartóztattak le, illetve vettek őrizetbe a 2006-os tüntetések idején - írja a Magyar Nemzet. A javaslatot pénteken tárgyalja a 2006-os ügyeket vizsgáló bizottság vezetője, Balsai István szakértői csoportja.
Vágólapra másolva!

Semmisségi törvény elfogadását kezdeményezi a 2006-os törvénysértő letartóztatások és elítélések ügyében Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíró, a 2006-os jogsértések vizsgálatával megbízott Balsai István szakértői csoportjának vezetője - írja a Magyar Nemzet. A törvény azokat rehabilitálná, akik a tüntetéssorozat alatt - 2006 szeptember 18. és október 24. között - nem követtek el jogsértést, mégis előzetes letartóztatásba kerültek, vagy akár el is ítélték őket. Balsai munkacsoportja pénteken tárgyal a javaslatról.

Völgyesi szerint gyors, tömeges és hatékony rendelkezést tenne lehetővé az új jogszabály, amely nem közkegyelmi törvény, hiszen nem jogosan elítélt emberek büntetésének a csökkentése a cél. A javaslat szerint a bíróságoknak - hivatalból vagy kérelemre, peren kívüli eljárásban - újra kellene vizsgálniuk az ügyeket, és ha kiderülne, hogy valakit kizárólag rendőri jelentések és vallomások alapján ítéltek el, akkor azt az ítéletet semmissé nyilvánítanák és az elítélt nevét is törölnék a bűnügyi nyilvántartásból.

A semmisség azokra nem terjedne ki, akiknek erőszakos magatartását más bizonyítékok is egyértelműen alátámasztják.