Három károsult család nem jutott albérlethez Devecseren

Vágólapra másolva!
Még mindig közösségi szálláson, a helyi zeneiskola tantermeiben él három devecseri iszapkárosult család. Albérletet eddig azért nem találtak nekik, mert a bérbeadók meggondolták magukat, és mégsem adják ki a házaikat. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársa szerint "a cigányemberek albérlethez juttatása eggyel nehezebb", de a fő ok, hogy a környékbeliek inkább már eladnák ingatlanjaikat, mint hogy bérbeadják azokat.
Vágólapra másolva!

Mégsem tudott albérletbe költözni az a három devecseri család, akik a vörösiszap-katasztrófa miatt már öt hete a helyi zeneiskola tantermeiben kénytelenek lakni, ugyanis a tulajdonosok meggondolták magukat és nem adják bérbe ingatlanukat.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere hétfőn még azt közölte az MTI-vel, hogy szerdától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a még a közösségi szálláson lévő 22 ember számára Devecserben átmenetileg üres házakat bérelnek. Lakhatásuk végleges megoldásához pedig a három hónapos bérlet letelte után az önkormányzat a tervek szerint a kármentő alapból, vagy az állami támogatásból megvásárolja az ingatlanokat - mondta.

Vasárnap viszont az érintett családok azt mondták az MTI tudósítóinak, hogy a bérleti szerződés mégsem köttetett meg, mert a bérbeadók megváltoztatták korábbi szándékukat. A roma családok - akik a katasztrófában teljesen megsemmisült Dankó-telepen, többségében jogcím nélkül, rendezetlen tulajdonviszonyok között laktak - nem akarják a karácsonyt is a tantermekben tölteni, ezért önmaguk kezdtek albérletkeresésbe. Azonban csak olyan régi lakásokat kaptak volna bérleményként, amelyben nincs víz, vagy villany. Mivel a három család tagjai között négy kisgyerek, és több általános iskolás is van, ezt nem tudták elfogadni, így most Ajkán keresnek maguknak kibérelhető lakást.

A családtagok azt mondták, próbáltak már korábban is albérletet keresni, de a segélyszervezettől kapott címek megtekintése után a bérbeadók visszavonták a hirdetést. Erről panaszt tettek a polgármesternek és a támogató szervezetnek is. A jelenlegi szállásukon nincs meleg víz, és főzés helyett csupán az adományként kapott konzerveket melegítik.

A devecseri polgármester vasárnap azt mondta az MTI-nek, hogy szerdán megkezdődik az egyénenkénti nyilatkozattétel, és a Dankó-telepen élő emberek - akik közül korábban több mint negyvenen kényszerültek átmeneti közösségi szálláson aludni - sorsa is rendeződik, így nem átmeneti, hanem végleges megoldást találnak majd számukra.

Az [origo] érdeklődésére a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, Morva Emília azt mondta, a korábban az iskolában élő családok egy része gyorsan ki tudott költözni, később azonban egyre nehezebb lett albérletet találni. A devecseriek ugyanis az ingatlanjaikat inkább már eladni szeretnék, ezért nem szívesen fogadnának bérlőket. Emellett "a cigányemberek albérlethez juttatása eggyel nehezebb" - fogalmazott. Hozzátette, a családok hamarosan ki fognak tudni költözni a zeneiskolából.

Somlóvásárhelyen elfogyott a pénz a kármentesítésre

Leállt a kárfelszámolási és védekezési munka a vörösiszap sújtotta Somlóvásárhelyen, mert elfogyott a kormány által adott ötmillió forintos előleg és az önkormányzat tartalékalapja, ezért újabb költségelőleget várnak a munka folytatásához - mondta a település polgármestere, Marton László. A polgármester azt mondta, új vis major alapot nyitott, és újabb költségelőleget vár a kormánytól, és abban bízik, már a jövő hét elején számlájukra érkezhet az összeg.

A Magyar Kármentő Alapból október végén a kormány a vörösiszap-katasztrófa által érintett településeknek soron kívül 175 millió forintot utaltak át előlegként a védekezési költségek finanszírozására. Devecser 150 millió, Kolontár 20 millió, Somlóvásárhely 5 millió forint előleget kapott.

Az október 4-én bekövetkezet katasztrófa során a településre zúdult vörösiszap 16 házat és udvart öntött el az Aradi utcában, és a műszaki szakemberek megállapítása szerint két ház oly mértékben megsérült, hogy le kell bontani, további 12 sérült ház felújítás után lakható marad.