Kolontárral fizettetné meg Ajka az iszapömlés során nyújtott segítséget

Vágólapra másolva!
Levélben követel 26 millió forintot az ajkai önkormányzat Kolontár vezetésétől a vörösiszap-katasztrófa során nyújtott szolgáltatásokért - állítja a kolontári polgármester. A levél a kitelepítettek szállásköltségére és a sérültek ápolási költségére hivatkozva akarja fizetésre bírni a települést. A kolontári polgármester felháborodott az ötleten, Ajka vezetése egyelőre nem nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

26 millió forintos követeléssel fordult Ajka önkormányzata a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Kolontár vezetéséhez - közölte hétfőn Kolontár polgármestere. Tili Károly szerint Ajka a kolontári betegek, a maró lúgtól megsérült emberek ellátásáért, valamint a faluból kitelepített emberek elszállásolásáért kér pénzt: előbbi 21 milliót, utóbbi 5 millió forintot tesz ki a követelés szerint.

A kolontári polgármester a követelésről egy levélben kapott értesítést, ami tudomása szerint az ajkai városvezetéstől érkezett. A levelet a polgármester elképesztőnek és félelmetesnek nevezte, és közölte: számára felfoghatatlan, hogy a bajba jutottak kezeléséért az ajkai kórház fizetséget kérne, hiszen az intézménynek a térségben ellátási kötelezettsége van.

A polgármester szerint Ajka polgármestere a levél érkezése előtt egyáltalán nem jelezte, hogy ilyen követeléssel fog előállni a város, pedig ez szerinte "minimális gesztusként elvárható lett volna". Tili Károly hozzátette: ő sem fogja felhívni Ajka polgármesterét, mert ezek után "nincs miről beszélniük".

A kolontári polgármester azt tervezi, hogy a levélre sem válaszol, inkább megvárja az ajkai önkormányzat számláját, s azt továbbítani fogja "illetékes helyre". Toldi Tamás, a katasztrófa által szintén sújtott Devecser polgármestere az MTI tudósítójának hétfőn azt mondta, hogy ők nem kaptak ilyen tartalmú levelet, de tudnak a kolontári önkormányzatnak küldött ajkai követelésről, s azt ők is felháborítónak tartják.

Ajka vezetőit - a polgármestert, illetve a jegyzőt - az MTI hétfőn nem tudta telefonon elérni, így ők egyelőre nem reagáltak arra, hogy valóban ők küldték-e a levelet, és ha igen, milyen megfontolásból.