Akár a héten átadhatják az autósoknak a Margit hidat

Vágólapra másolva!
Még ezen a héten átadják az autósoknak a Margit hidat, ha az időjárás és a közlekedési hatóság is engedi. A közlekedési hatósági engedélyhez szükséges papírokat a jövő hétfőig kell beszerezni, ha ez előbb sikerül, akár már a héten is ráhajthatnak az autósok a hídra. A hétvégén tartották a felújítás alatt álló híd próbaterhelését, és a teszt sikeres volt.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg már ezen héten átadják az autósoknak a Margit hidat, miután sikeres volt a hétvégi statikus próbaterhelése. Tóth Kata, a felújítást végző Mh 2009 konzorcium szóvivője azt mondta, a sikeres teszt után a kivitelező olyan állapotba tudja hozni a hidat, hogy a héten az autósok már igénybe vehetik, ha az időjárás is kedvező.

A Főpolgármesteri Hivatal ugyanakkor azt közölte, hogy bár a beruházó várhatóan még a héten alkalmassá teszi a hidat a forgalom lebonyolítására kétszer két sávon, a forgalom elindításához a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) engedélye kell, november 15-éig. A hatósági engedélyezési folyamat zajlik, ennek keretében hétfőn délelőtt hatósági szemlét tartottak a hídon, később pedig közmeghallgatást is tartanak.

Ezen a meghallgatáson - írta a főváros sajtóirodája - minden érintett fél elmondhatja a szakmai véleményét a forgalomba helyezésről. A héten a konzorciumnak a mintegy félszáz érintett írásos hozzájárulását is meg kell szereznie. Ha ez megtörténik, az NKH megadja az ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt, akár november 15-e előtt is. Ha ezeket a hozzájárulásokat a héten nem sikerül egytől egyig beszerezni, akkor az NKH válhetően nem adja meg november 15-ével az engedélyt - áll a közleményben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Dömperekkel tesztelték a hidat a hétvégén - galériáért kattintson!

A híd statikus próbaterhelését a hétvégén tartották - 24 darab, egyenként 30 tonnás dömper hajtott végig a hídon, miközben a mérnökök nyúlásmérő bélyegek segítségével állapították meg, hogyan reagál a szerkezet. Dunai László professzor, a terheléspróba művezetője szombaton a hídon azt mondta, a Margit híd megengedett nyúlása pár centiméteresre tehető, míg a más szerkezetű Megyeri hídnál 60 centis nyúlások voltak.