Kanada sem akar vízumkényszert az államtitkár szerint

Vágólapra másolva!
Kanada nyitott arra, hogy ne a vízumkényszer visszaállításában, hanem a magyar és a kanadai hatóságok együttműködésében lássa a roma menekülthullám megoldását - nyilatkozta a Vancouverben tárgyaló Balog Zoltán államtitkár. Balog látogatását egy kanadai lap korábban megelőző lépésnek nevezte, nehogy visszaállítsák a vízumkötelezettséget, miután eltőrlése óta magyarországi romák ezrei kértek menedékjogot Kanadában.
Vágólapra másolva!

"Kanada növekvő nyitottságot mutat azzal a magyar állásponttal kapcsolatban, amely nem a vízumkényszer visszaállításában, hanem a két ország hatóságainak szoros együttműködésében látja a Magyarországról érkező bevándorlási hullám megoldását" - mondta az MTI-nek a Vancouverben tartózkodó Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. "A magyar és a kanadai rendőrség információinak összekapcsolásával hatékonyabban tudunk majd fellépni azok ellen, akik kihasználják az emberek hiszékenységét és nyomorúságát, és megpróbálnak visszaélni a nagyvonalú kanadai menekültügyi és szociális rendszerrel" - fogalmazott.

A vízummentesség 2008-as visszaállítása óta magyarországi cigányok ezrei jelentkeztek Kanadában, menekültstátuszt kérve. A kiutazásoknak annak ellenére sem szakadt vége, hogy a kanadaiak a kérelmek legnagyobb részét elutasítják. Ebben az évben az elsősorban roma származású magyar állampolgárok által benyújtott 1600 menekültkérelem közül mindössze hármat fogadtak el.

Az áradat, amely havi 200-300 fővel érte el csúcspontját, Balog Zoltán szerint a jelenlegi havi 100-150 kísérletezővel csökkenő tendenciát mutat. Balog Zoltán kanadai látogatása során többek között találkozott Neil Yeatesszel, a kanadai állampolgársági, bevándorlásügyi és multikulturális tárca helyettes vezetőjével.

"Most azon dolgozunk, hogy a jó hírünk megmaradjon, mert a Magyarországról származó bevándorlási boom kezdi elhomályosítani a pozitív képet" - nyilatkozta az államtitkár, hozzátéve, hogy egyik félnek sem érdeke, hogy a Magyarországról érkezett, úgynevezett menekültek negatív híreket generáljanak. Mindkét félnek érdeke ugyanakkor, hogy a bűncselekmények szervezői elnyerjék büntetésüket.

Korábban az Ottawa Citizen című kanadai lap azt írta Balog látogatásáról, hogy az áprilisban hivatalba lépett új magyar kormány államtitkára meg akarja győzni a kanadai állampolgársági és bevándorlási minisztérium vezetőit arról, hogy érdemes megtartaniuk a Magyarországgal szemben bevezetett vízummentességet. A lap szerint szerint a roma kivándorlási hullám egyre nagyobb problémát okoz Magyarországnak a nehezen megszerzett vízummentesség miatt, ezért Balog a "gondokat megelőző" látogatást tett. A Kanadába utazó romákról és Balog látogatásáról bővebben itt olvashat.