Jobbikos szitkozódásig fajult egy izraeli szerződés vitája a parlamentben

Vágólapra másolva!
Házbizottsági ülést hívott össze a parlament házelnöke hétfő estére, miután egy bekiabáló jobbikos képviselő "szarházinak" nevezte az MSZP képviselőit az ülésteremben. Az indulatok azután szabadultak el, hogy a Jobbik nekitámadt egy Izraellel kötött EU-szerződésnek, az MSZP pedig felvetette, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök holokauszttagadást követhetett el.
Vágólapra másolva!

"Holokauszt-iparról" beszélő és bekiabáló jobbikos képviselők kavarták fel a kedélyeket a parlament hétfő esti ülését, amikor az országgyűlés egy az EU és Izrael közötti társulási megállapodás ratifikálását vitatta meg. Az EU-szerződést a Jobbik több politikusa is támadta, Vona Gábor pártelnök pedig azt vélelmezte, hogy a kormány "valamit el akar titkolni" a szerződéssel kapcsolatban.

Vona egy magyar-izraeli kapcsolatokat vizsgáló parlamenti bizottság létrehozását indítványozta, és arról beszélt, hogy a "holokauszt-ipar" igazságtalanul vádolja pártját antiszemitizmussal. Erre a kifejezésre reagálva viszont az MSZP-s Bárándy Gergely felvetette, hogy meg kellene vizsgálni a Vona Gábor elleni büntetőfeljelentés szükségességét, mert Magyarországon nem csak a holokauszttagadás, de már a "holokauszt relativizálása" is bűncselekménynek minősül.

Bárándy felszólalása közben Pörzse Sándor, a Jobbik képviselője "szarházinak" nevezte az MSZP képviselőcsoportját, amit a felszólalás után Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szóvá is tett. A bekiabálás miatt az ülést vezető Lezsák Sándor hétfő estére összehívta az országgyűlés házbizottságát.

"Féloldalas bocsánatkérés"

Pörzse Sándor az incidens után közölte: elragadtatta magát. A képviselő elnézést kért a bekiabálás miatt az országgyűléstől, illetve azoktól, akik - mint fogalmazott - "nem értenek egyet kijelentésével". Bár a Jobbik a bocsánatkéréssel lezártnak tekintette az ügyet, Pörzse sajnálkozását az MSZP és az LMP sem tartotta elegendőnek. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint Pörzse Sándor "féloldalas" bocsánatkérése is a parlament tekintélyét rombolta azzal, hogy abban "szinte ismét megerősítette korábbi sértését".

A késő esti, zárt ajtók mögött tartott házbizottsági ülésen a bizottság valamennyi tagja egyetértett abban, hogy nincs helye a parlamentben olyan jellegű kifejezéseknek, amelyet a Jobbik frakció néhány tagja használt a hétfői vitában általános vitájában - közölte az országgyűlés sajtóirodája a testület késő esti zárt ülése után.

"Politikai előny"

A házbizottsági ülésen Pörzse bekiabálása mellett Vona Gábor "holokauszt-iparra" vonatkozó kijelentését is megvitatták - derült ki az ülés résztvevőinek nyilatkozataiból. Vona újságíróknak az ülés után azt mondta, hogy a szocialisták félreértették a szavait, azzal ugyanis senkinek sem szerette volna megsérteni az emberi méltóságát, csak arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy többen politikai előnyt remélnek a holokauszt szó használatától.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője ugyanakkor közölte, szerinte a "holokauszt-ipar" kifejezés akár bűncselekményt kimerítően is jelentéktelen színben tüntetheti fel a II. világháború alatt történteket. Ezzel azonban egyetlen parlamenti frakció sem értett egyet a bizottsági ülésen - tette hozzá.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta, szerinte Vona kijelentésével nem követett el bűncselekményt, a szocialisták részéről pedig "rendkívül szerencsétlen" volt az antiszemitizmus vádját megfogalmazni a Jobbik Izrael államot érintő kritikájára.