Szerdára is összehívták a parlamentet az alkotmánymódosítás érdekében

Vágólapra másolva!
Egy harmadik parlamenti ülésnapot is beiktat a hétre az országgyűlés, hogy minél előbb szavazhasson az Alkotmánybíróságot korlátozó törvényjavaslatokról. A törvényjavaslatokra hétfőn benyújtott módosító indítványokat szerdán tűzik napirendre, így hétfő és kedd után aznap is lesz egy rövid ülés.
Vágólapra másolva!

Szerdára is parlamenti ülést hívott össze az Országgyűlés házbizottsága, hogy még a héten dönthessenek az Alkotmánybíróságot érintő törvényjavaslatokra benyújtott módosító indítványokról. Az eredeti tervek szerint a héten csak hétfőn és kedden lett volna ülés, de a döntés alapján szerdán is tartanak egy rövid parlamenti napot.

A szerdai ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődik majd - jelentette be Lezsák Sándor alelnök a parlament hétfői ülésén. A felszólalások után szavaznak majd a képviselők azokról a módosító indítványokról, amelyek Lázár János Fidesz-frakcióvezető három előterjesztéséhez érkeztek. Lezsák hozzátette: a határozathozatalok után a képviselők a bizottságokban folytatják a munkát, és előkészítik a költségvetési törvényjavaslat vitáját.

A Fidesz frakcióvezetőjének jelenleg három olyan javaslata van a Ház előtt, amelyet azután nyújtott be, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt. A kormánypárti politikus az alkotmány módosítását, az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását és egyes gazdasági, illetve pénzügyi tárgyú törvények módosítását is kezdeményezte, amelyek célja az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása (erről itt talál további cikkeket).

A javaslatok tárgyalása szerepelt az Országgyűlés hétfői programjában is, de mivel három bizottság is módosításokat nyújtott be hozzá, Lázár kérte, hogy vegyék le őket a napirendről. Lázár János hétfőn a parlamentben azt mondta: reméli, hogy legkorábban jövő kedden végszavazást tarthatnak az indítványairól.