Börtönnel büntetné az árpádsávos jelképek megsértését a Jobbik

trianon nagy-magyarország matrica árpádsávos
Vágólapra másolva!
A magyarellenes megnyilvánulásoktól védené az árpádsávot, a koronát és a kettőskeresztet egy jobbikos képviselő úgy, hogy egy évig terjedő börtönnel büntetné azt, aki megsérti ezeket a jelképeket. A változtatáshoz a Büntető Törvénykönyvet kellene módosítania a parlamentnek.
Vágólapra másolva!

Módosítaná a Büntető Törvénykönyv nemzeti jelképek megsértését szabályozó paragrafusát Korondi Miklós, a Jobbik képviselője.

A hétfőn benyújtott törvénymódosító javaslat szerint nemcsak a Magyar Köztársaság himnusza, zászlaja és címere számítana nemzeti jelképnek, hanem a címer "önálló jelentéstartalommal bíró elemei" is: "a vörössel és ezüsttel hétszer vágott mező", azaz az árpádsáv, a kettős kereszt, az arany koronás hármas halom és a korona is. A javaslat szerint, aki nagy nyilvánosság előtt ezeket sértő, lealacsonyító kifejezést használ, azt egy évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni.

A képviselő indoklása szerint azért van szükség a módosításra, mert a jelenleg csak a címert védő szabályozás alapján eltérően értelmezik a hatóságok és a bíróságok, hogy mi a bűncselekmény: csak a címer egészének megsértése vagy "az egyes elemei ellen irányuló támadás" is. A nem megfelelő szabályozás miatt a képviselő szerint ezek a jelképek a "a magyarellenesség elemi gyűlöletének" célpontjává váltak.