Pokorni támadja a kormány felsőoktatási tervét

országgyűlés alakuló ülés, parlament, Fidesz, Pokorni Zoltán, Rogán Antal, Nagy Gábor István
Vágólapra másolva!
Túlságosan korlátozza a diákokat, miközben figyelmen kívül hagyja az európai egyetemek közötti versenyt az új felsőoktatási törvény vitaanyaga - mondta az MTV reggeli műsorában Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa a KDNP-s Hoffmann Rózsa államtitkárságán kidolgozott új tervezetről. Pokorni azt mondta, nem akarja Hoffmannt támadni, ugyanakkor jelenlegi formájában a tervet működésképtelennek nevezte. Hoffmann nem reagált a kritikára.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi terveken "változtatni kell, mert ez így működésképtelen" - fogalmazott az MTV Ma reggel című műsorában Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa a felsőoktatási törvény csütörtökön nyilvánosságra hozott vitaanyagáról. A tervezetet - amely a jelenlegi felsőoktatási szabályozást váltaná fel - Hoffmann Rózsa oktatási államtitkársága dolgozta ki. Az [origo] megkereste Hoffmann Rózsát, de a minisztériumi sajtóosztály azt közölte, hogy az államtitkár nem reagál Pokorni nyilatkozatára.

A KDNP-s politikus terveit korábban is többször bírálta Pokorni. A Fidesz oktatáspolitikusa Hoffmannról azt mondta, személyeket nem akar támadni, de a vitaanyag több pontját vitatja. "A vitákat jobb lett volna négyszemközt, szakértői körben tisztázni, de mivel erre nem került sor, kénytelenek vagyunk ezt a nyilvánosság előtt folytatni" - mondta Pokorni, aki a Magyar Nemzet keddi számában is bírálta a vitaanyagot, mondván, az nem ad választ a hazai felsőoktatás legnagyobb problémáira.

A politikus szerint a vitaanyagból nem derül ki, hogy mitől lesznek versenyképesek a hazai egyetemek. A koncepció zárt rendszerként számol a felsőoktatással - mondván, hogy az közszolgáltatás -, pedig ez egy piac - mondta Pokorni. Szerinte a diákokat érintő korlátozások - például a vizsgalehetőségek szűkítése - nem jó lépés. "Lehet a diákokat vegzálni, hogy hányszor vizsgázhatnak, de egy idő után a legtehetségesebbek elmennek" - mondta, hozzátéve, hogy pusztán azért, hogy "legyen rend", a hasonló intézkedéseknek nem látja értelmét.

A javaslat többek között két emelt szintű érettségit ír elő a felvételihez, és meghatározza azt is, hogy a hallgatóknak legfeljebb mennyi idő alatt kell elvégezniük az egyetemet. Pokorni szerint a vitaanyag egyik jelszava, a minőség "szép szó", de "ilyen jellegű korlátozások a hetvenes-nyolcvanas években voltak az egyetemeken". A politikus szerint a vitaanyagot egy olyan szakértői kör állította össze, akik arról ábrándoztak, hogy milyen lenne egy "kényelmes felsőoktatás", ahol a diákok nem sokat szólnak bele a dolgok menetébe.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Pokorni Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesel beszél a parlamentben

A jelenlegi javaslaton "biztosan változtatni kell, mert megítélésem szerint ez így működésképtelen" - fogalmazott.

A KDNP-s Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság csütörtökön hozta nyilvánosságra az új felsőoktatási törvény vitaanyagát. Új törvényre szerintük azért van szükség, mert korrigálni kell a jelenlegi, a Bolognai-rendszert követő felsőoktatási törvényt. A vitaanyag szerint részben visszahoznák a 2006 előtt működő, hagyományos egyetemi-főiskolai rendszer több elemét. A felvételit két emelt szintű érettségihez kötnék, jócskán megemelnék a minimum ponthatárokat. Növelnék az állam befolyását az egyetemi pénzügyekre, miközben a hallgatói önkormányzatok hatalma csökkenne, az egyházi iskolák viszont jól járnának. Itt találja a javaslatról szóló részletes cikkünket.