Vágólapra másolva!
A települések megtisztítása után még a héten megkezdik a vörösiszap által beszennyezett külterületek és földek kármentesítését is - közölte a kormány. A Vidékfejlesztési Minisztérium közel 30 milliárd forintot szán a vörösiszappal borított földek megtisztítására: bár a kormány szerint az iszapot a Mal Zrt-nek kellene elpucolnia, nem lehet a cégre várni, mert a földeken maradt iszap újra szennyezni kezdte a környék vizeit.
Vágólapra másolva!

Még a héten elkezdik a vörösiszappal szennyezett külterületek kármentesítését a kolontári iszapömlés környékén - közölte szerda délután a Vidékfejlesztési Minisztérium. A kormány ugyan továbbra is azt gondolja, hogy a Kolontárnál átszakadt iszaptározó üzemeltetőjének, a Mal Zrt.-nek kellene elvégeznie a földek megtisztítását, mivel azonban a szennyezés még mindig veszélyt jelent, nem várnak a cégre, és saját pénzből kezdik el a munkát.

A minisztérium közleménye szerint az október 4-én történt gátszakadás következtében mintegy 1000 hektárt öntött el a vörösiszap: miután az elöntött települések megtisztításával végeztek, most a külterületeken kezdik el a munkát. A külterületek kármentesítését alapos kárfelmérés, valamint tudományos és szakértői vizsgálatok előztek meg - áll a közleményben.

A feladat azért vált sürgőssé, mert "a földeken jelenlévő szennyezőanyag továbbra is károkat okozhat a környezetben" - írja a minisztérium. A hét eleji esőzések során ez meg is mutatkozott: hétfőn a földekről bemosott vörösiszap újra vörösre festette a Torna-patakot, amelynek pH-értéke is növekedni kezdett, így újra savas védekezés vált szükségessé (erről itt olvashat részletesen).

A munkát először az élővizek közelében található, leginkább szennyezett területeket kezdik, a feladattal a minisztérium a 100 százalékban állami tulajdonban lévő Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt.-t bízta meg. A céggel kötött szerződésben 29,24 milliárd forint keretösszeg szerepel a földek megtisztítására, a kormány szerint azonban ezt a keretet "nem kell szükségszerűen kimeríteni". A cég a megbízás értelmében a minisztérium egyedi megrendelései alapján végzi el a feladatot, és csak a munka végeztével kapja meg a pénzt - közölték.

A Mecsekért Környezetvédelmi Zrt.-vel kötött megállapodás a minisztérium szerint biztosíték arra, hogy a katasztrófa övezetben rendelkezésre áll egy komoly szakmai és technikai hátterű vállalkozás, amely képes jól szervezetten és gyorsan elvégezni a bonyolultabb feladatokat is. A konkrét külterületi kármentesítési munkálatokat viszont a Vidékfejlesztési Minisztérium elsősorban helyi vállalkozók bevonásával szeretné megoldani - áll a közleményben.

A kármentesítéssel kapcsolatos mérnöki tervezési és műszaki ellenőri feladatok ellátására meghívásos közbeszerzési eljárásban egy másik céggel, az OVIBER Kft.-vel is szerződést kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium. A cég 150 millió forintot használhat fel a munkára, de ez a pénz is keretösszeg, fizetni pedig csak az egyes feladatok elvégzése után fog a minisztérium.