A marihuána és az ecstasy a két legnépszerűbb kábítószer Magyarországon

Vágólapra másolva!
A marihuána a legnépszerűbb kábítószer Magyarországon, de az ecstasyt is sokan használják a Nemzeti Drog Fókuszpont idei jelentése szerint. A kokaint egyelőre kevesen ismerik, de terjed a használata.
Vágólapra másolva!

A kannabisz kivételével csökken vagy stagnál az egyes kábítószerek kipróbálása, használata Magyarországon - derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont idei jelentéséből. A kutatás szerint körülbelül félmillió magyar felnőtt próbálta már ki a kannabiszt, 2007-ben 140 ezer fogyasztót mértek, ráadásul az európai átlagnál kevesebben hagynak fel nálunk a használattal. A középiskolások körében szintén a marihuána vezeti a legnépszerűbb tiltott anyagok listáját, a sort az ecstasy és az amfetaminok követik.

A felmérés szerint azok közül, akik 2009-ben kezelésre jelentkeztek kábítószer problémák miatt, a legtöbben - 70 százalék - kannabisz-használat miatt kértek segítséget, igaz többségük az úgynevezett elterelés miatt.Az uniós tapasztalatokkal ellentétben Magyarországon az ecstasy tabletták népszerűbbek az amfetaminoknál. A Nemzeti Drog Fókuszpont 2010-es jelentése szerint, míg az amfetamint 120 ezer felnőtt próbálta ki három évvel ezelőtt, addig az ecstasy esetében ez a szám akkor meghaladta a 150 ezret. Mindkét szernél 30-30 ezerre tehető azok száma, akik saját bevallásuk szerint egy évvel azelőtt is fogyasztónak számítottak.

A kezelésben részt vevő amfetamin-fogyasztók többsége, 80 százaléka férfi, negyedük pedig gyakori használónak számít. Körükben minden ötödik ember intravénásan adagol, míg az amfetamint szúrók aránya nő, és a heroint intravénásan adagoló kábítószeresek száma csökken a felmérés szerint. Az adatok alapján a kokainfogyasztás igen alacsonynak mondható Magyarországon, 2007-es statisztika szerint a lakosság nem egészen 1 százaléka próbálta ki a szert életében legalább egyszer. A nyomozati és a lefoglalási adatokból ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy a kokain-használat egyre inkább terjed az országban.