Egy év eltiltást kapott egy beteg halála miatt egy sebész

Vágólapra másolva!
Egy évre eltiltotta a bíróság a hivatása gyakorlásától azt a sebészt, aki három éve és fél évvel ezelőtt gondatlanul látott el egy súlyos sérültet, aki a késlekedés miatt meghalt. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Egy beteg halála miatt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért egy évre eltiltott szakorvosi hivatásának gyakorlásától a Kaposvári Városi Bíróság szerdán egy marcali sebészt. Az orvost, akit korábban már elmarasztaltak egy hasonló eset miatt, nyolcszázezer forint pénzbüntetést is kapott, és több mint egymillió forint perköltséget is fizetnie kell. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész hosszabb eltiltásért, a vádlott és védője felmentésért, és az eltiltás eltörléséért fellebbezett.

A bíróság több szakértő véleménye alapján kétszeres szabályszegést állapított meg egy szőkedencsi férfi kórházi ellátásával kapcsolatban, aki három és fél évvel ezelőtt leesett a létráról, miközben házának tetejét javította. A férfit súlyos sérülésekkel szállították a marcali kórházba, ahol az első vizsgálatok után a vádlott eltávolította a férfi lépét, ám nem tárta fel a hashártya mögötti területet, így nem vette észre, hogy a beteg veséje és vastagbele is megsérült.

Az orvos később kivette a roncsolódott vesét, ám a szakértők szerint korábbi figyelmetlensége szabályszegésnek minősül, miként az is, hogy a harmadik műtéttel az orvos két napot várt, noha a sérült állapota nem javult. A késedelem miatt a férfi vérmérgezést kapott, és egy héttel a baleset után a kórházban meghalt.