Márciusig kell várni a romák elleni támadássorozat első tárgyalására

Vágólapra másolva!
Csak márciusban kezdik meg a romák elleni támadások gyanúsítottjainak bírósági tárgyalását - közölte a Pest Megyei Bíróság. A tárgyalás megkezdésére azért kell ennyit várni, mert az ügyet megkapó bírónak még le kell zárnia néhány másik ügyét, és mert a nyomozás során keletkezett rengeteg iratot is sok idő áttanulmányozni.
Vágólapra másolva!

Jövő év márciusában kezdődik a romagyilkosságokkal vádolt négy férfi büntetőpere a Pest Megyei Bíróságon - közölte a bíróság szóvivője szerdán. Kende Katalin azt mondta, hogy bár sürgősséggel kezelik a nagy visszhangot kiváltó ügyet, a 17 nagy doboznyi iratanyag áttanulmányozása időigényes. Az ügyet Miszori László tanácselnök-bíró kapta, akinek még a legfontosabb soros teendőit is le kell zárnia előbb. Hogy melyik napon kezdődik a per, azt még nem tudni.

Az ügyet ötös bírói tanács részvételével a Pest Megyei Bíróság budapesti, Thököly úti épületében fogják tárgyalni, a per akár egy évig is eltarthat - mondta a szóvivő. Az MTI információi szerint a perben várhatóan legalább 165 tanút és 30 szakértőt kíván meghallgatni a Pest Megyei Bíróság.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást a romák elleni támadások miatt. A hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő férfit gyanúsítanak: K. Árpádot. K. Istvánt., P. Zsoltot és Cs. Istvánt tavaly augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el.

A bírósághoz benyújtott vádiratban az I., a II., és a III. rendű vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettével, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség. Az I. rendű vádlott esetében foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés, míg a IV. rendű vádlott esetében előre kitervelten, aljas indokból, több emberen bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette is vádpontként szerepel.

(A romák elleni támadásokról minden cikkünket megtalálja itt, a témával foglalkozó gyűjtőoldalon.)