"Nincs mit csinálni" - fideszes polgármesterek számolgatják a különadót

Vágólapra másolva!
Több kormánypárti polgármestert is érinthet az egyes végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó, nekik a ki nem vett szabadnapok megváltásaként kapott pénz után kell fizetniük. Lázár János Fidesz-frakcióvezető már a parlamenti bizottságban is azzal érvelt a javaslat mellett, hogy ő is fizet majd. Fizethet Tarlós István főpolgármester is.
Vágólapra másolva!

"Lehet, hogy nekem kell majd a legtöbbet fizetnem" - mondta a végkielégítések 98 százalékos különadójáról az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Lázár ugyanis Hódmezővásárhely polgármestereként kétszer - 2006-ban és 2010-ben - is milliós összegeket kapott az önkormányzattól ki nem vett szabadságának megváltásaként. Ezt Lázár állítólag jótékony célra fordította, de a saját maga által kezdeményezett törvény értelmében a kétmillió forint feletti részből 98 százalékos adót kell fizetnie.

Orbán Viktor miniszterelnök júniusban jelentette be az első gazdasági akcióterv részeként, hogy 98 százalékos különadót vetnek ki a közpénzből kifizetett, kétmillió forintnál nagyobb végkielégítésekre. A kormánytöbbség az alkotmányt is módosította, hogy visszamenőleg is ki lehessen vetni az adót, de az Alkotmánybíróság (Ab) október 26-án mégis megsemmisítette. Lázár erre bejelentette, hogy korlátozni kívánják az Ab jogkörét, és változatlan formában újra benyújtják a javaslatot. Később mégis módosítottak a javaslaton, hogy az ne érintse az idősebb közalkalmazottakat, viszont öt évre visszamenőleg beszednék az adót (a részletekről itt olvashat).

A különadó valószínűleg érinteni fogja az MSZP-frakció nagyobb részét, hiszen a szocialisták közül sokan töltöttek be kormányzati posztokat, ami után végkielégítés járt, de vannak fideszes polgármesterek is, akiknek fizetniük kell. Fodor Tamásnak, Sopron fideszes polgármesterének például az október 18-i közgyűlésen 2 millió 713 ezer forint szabadságmegváltást szavaztak meg az előző ciklusban felhalmozódott 108 napi szabadságért. Vicsi László Pomáz fideszes polgármestere 97 ki nem vett szabadnapot halmozott fel az előző négy évben, amiért a képviselő-testület bruttó 2 millió 215 ezer forintot szavazott meg neki.

2006 októberében Tarlós István jelenlegi fideszes főpolgármester is kapott a korábban általa vezetett III. kerületi önkormányzattól összesen egyévi fizetésének megfelelő összeget, 4,2 millió forintot. Az új polgármester, a KDNP-s Bús Balázs által aláírt előterjesztés szerint a leköszönő polgármester és alpolgármesterei jogviszonyuk megszűnése miatt háromhavi illetményt kaptak, Tarlós emellett "eredményes munkája elismeréseként" további kilenchavi jutalmat is felvehetett.

Vannak kételyek

A 98 százalékos különadóról szóló törvényjavaslatból nem derül ki egyértelműen, hogy bruttó vagy nettó kétmillió forint az értékhatár, vagyis figyelembe veszik-e az abból már korábban levont adót és járulékokat (a részletes szabályok hiánya a kormányoldalon is kételyeket ébresztett - erről itt olvashat). Fodor Tamás az [origo] érdeklődésére azt mondta, benne felmerült, hogy valószínűleg be kell majd fizetnie mintegy 700 ezer forintot. "Ha ez tényleg így van, akkor be kell fizetni, nincs mit csinálni" - mondta a polgármester, aki nem akart véleményt mondani a parlamenti döntésről. A csak kevéssel kétmillió fölötti szabadságmegváltást kapó Vicsi László ezzel szemben azt mondta: őt a különadó nem érinti, ezért nem is akar nyilatkozni.

A végkielégítések 98 százalékos különadójáról szóló törvény szerdán - kisebb szavazási zűrzavar után - elfogadott módosítások szerint a közalkalmazottak és köztisztviselők esetében a 3,5 millió forint feletti végkielégítések után kell fizetni a büntetőadót, és ebbe ráadásul nem számít bele a ki nem vett szabadságok megváltása. Az állami és önkormányzati vezetők esetében azonban kétmillió a határ, és bele kell számolni a szabadságmegváltást is.

Melyik polgármesternek jár pénz?

A polgármestereknek 39 nap szabadság jár évente, amit módosíthat még az életkor és a gyerekek száma. A polgármestereket nem kötelezi semmi, hogy minden évben kivegyék az összes szabadnapjukat, és meglehetősen ritka, hogy teljes egészében kihasználnák a szabadságukat. A ki nem vett szabadnapokat pedig a polgármesterek megbízatásának megszűnésekor pénzben kell megváltani.

Abban ugyanakkor nem egységes a gyakorlat, hogy az újraválasztott polgármestereknek fizetnek-e az önkormányzatok ki nem vett szabadnapjaikért. Dobos József soproni jegyző előterjesztésében azt írja: a polgármesteri jogviszony "az új polgármester megválasztásával mindenképpen megszűnik, még akkor is, ha őt jelöltként újraválasztották. Ebből következik, hogy a polgármesteri tisztség, illetve foglalkoztatási jogviszony megszűnésekor - újraválasztás esetén is - a ki nem adott szabadságot pénzben meg kell váltani."

Debrecenben és Győrben másként értelmezik a törvényt. Az [origo] érdeklődésére a debreceni polgármesteri hivatal azt közölte, hogy az ő értelmezésük szerint újraválasztott tisztségviselő megbízatása folyamatos, ezért a várost 1998 óta vezető fideszes Kósa Lajos polgármester nem kapott szabadságmegváltást. Győrben a szintén fideszes Borkai Zsolt sem kapott idén szabadságmegváltást az előző négy évért.

Előfordult olyan eset is, hogy az új képviselő-testület a leváltott polgármester szabadságmegváltását is vitatja. A szocialista Ipkovich György, Szombathely korábbi polgármestere például az 127 nap, előző ciklusban felhalmozódott szabadságának megváltását kérte a közgyűléstől. A képviselők azonban úgy döntöttek, csak az idei év ki nem vett szabadnapjait fizetik ki, így az összeg alatta marad a kétmillió forintos határnak. Ipkovich a megyei napilapnak azt mondta: nem kíván pereskedni a várossal, elfogadja a közgyűlés döntését.