Vajna kormányzati szerepéről ír egy amerikai lap

Vágólapra másolva!
Már régóta keringenek híresztelések Andy Vajna producer esetleges kormányzati szerepvállalásáról, és most a Variety amerikai magazin is azt írja, hogy az amerikai filmes felelhet a jövőben a magyar filmek finanszírozásáért. A lap idéz egy magyar filmes forrást, aki szerint a művészfilmek rendezői nem örülnek ennek a fejleménynek.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány várhatóan Andy Vajna magyar származású amerikai producerre bízza a helyi filmek finanszírozását - írja a Variety amerikai szórakoztatóipari magazin internetes kiadása. A lap nem jelöli meg információja forrását, a cikkben névtelen filmipari forrásokra hivatkozik.

A Variety emlékeztet azokra a magyarországi híradásokra, amelyek szerint az új költségvetésben várhatóan jelentősen csökken a filmfinanszírozásért eddig felelős Magyar Mozgókép Alapítvány támogatása, miközben a gazdasági minisztériumon belül félretesznek mintegy kétmilliárd forintot filmes célokra.

A Variety szerint ezek a fejlemények "megszédítették a magyar filmkészítőket". A lap idéz egy filmipari forrást, aki szerint azzal, hogy egy hollywoodi producert tesznek felelőssé a filmfinanszírozásért, komoly változások jöhetnek abban, hogy milyen filmek kapnak támogatást. "Ez az egyik félelme a művészfilmek rendezőinek" - idézi a névtelen filmipari forrást a Variety.

Andy Vajna kormányzati szerepéről már a választások óta jelentek meg találgatások, miután rendszeres vendége volt a Fidesz kampányrendezvényeinek. Ezt tovább erősítette, hogy a neve megjelent az új Széchenyi-terv készítői között, esetleges pozícióról ugyanakkor egyelőre hivatalos nyilatkozatok nem hangzottak el.