Francia bíróságon fagyasztotta be az Alstom a BKV milliárdjait

Vágólapra másolva!
Francia bíróság intézkedésével akadályozta meg az Alstom, hogy a BKV megkapja a metrókocsi-szerződés felmondása miatt garanciaként járó kártérítést, valamint a kocsikért eddig kifizetett előleget. A BKV azután hívta le a 36 milliárd forintot, hogy a francia cégtől rendelt metrókocsik nem kaptak típusengedélyt, és így nem közlekedhetnek Budapesten. Az Alstom közölte, hogy szerinte jogtalan a követelés: az ügyet decemberben tárgyalják Franciaországban, addig a milliárdok biztos nem érkeznek meg Budapestre.
Vágólapra másolva!

Egy francia bíróságon kért intézkedést a BKV-val kötött metrókocsi-szerződés felmondása miatt az új budapesti metrószerelvényeket gyártó Alstom - derül ki a cég péntek esti közleményéből. A cég azért fordult bírósághoz, mert jogtalannak tartja, hogy a BKV felmondta a metrószerelvények megrendelésére vonatkozó szerződést, és nem tartja jogosnak a BKV által követelt, az Alstrom elmaradt teljesítése miatt lehívott bankgaranciák kifizetését.

A BKV még októberben mondta fel a szerződést az Alstommal, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság jogerős határozatot hozott arról, hogy a cég által szállított metrókocsik nem kaphatnak típusengedélyt Magyarországon, így nem is állhatnak forgalomba. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója ekkor, október 20-án döntött úgy, hogy a szerződés előírásai alapján haladéktalanul lehívja a BKV által korábban kifizetett előlegeket és a jóteljesítésre vonatkozó bankgaranciákat - írta péntek este a BKV.

A közlekedési vállalat közel 130 millió eurót (36 milliárd forint) hívott le, amelyből 30 milliárd a cég által korábban kifizetett előleg. A pénz azonban máig nem érkezett meg a társaság számlájára - áll a BKV pénteki közleményében. A cég szerint a pénz azért nem jött meg, mert az Alstom a bírósági végzéssel akadályozta meg a szerinte jogtalan kifizetést.

A francia főváros térségében működő nanterre-i bíróság december 10-ére hirdette meg a tárgyalást a BKV kontra Alstom ügyben - írja a BKV. Az Alstom szerint a bíróság az ügyben olyan intézkedést hozott, amely megtiltja a bankoknak a bankgaranciák kifizetését addig, amíg a gyorsított eljárásban lefolytatott meghallhatások meg nem történnek.

"Az Alstom a bankgaranciák jogtalan lehívásával szembeni szerződéses jogainak érvényesítése érdekében nyújtott be kérelmet a francia bírósághoz" - mondta pénteken az MTI-nek Riccardo Pierobon, a francia gépipari vállalat szóvivője. "Mi már legyártottuk ezeket a metrószerelvényeket, a szerződés értelmében a gyártás alatt már kaptunk előleget, amit a BKV vissza akar kapni. Ezzel nem értünk egyet ... Úgy ítéljük meg, hogy ezen összegek és a bankgaranciák lehívása a BKV részéről törvénybe ütköző" - fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: azért Franciaországban perelnek, mert a szerződésnek megfelelően a nantes-i bíróság az illetékes a kérdésben.

Az Alstom közleményében nem tért ki arra, hogy miért tartja jogtalannak az egyébként szerződésben garantált bankgaranciák lehívását. A pénzek visszatartásáról először beszámoló Index.hu szerint ugyanakkor a cég azzal érvelt a francia bíróságon, hogy a BKV nem a szerelvények hibája miatt mondta fel a szerződést, hanem azért, mert a magyar cég nehéz pénzügyi helyzetben van, és gyorsan forrásokhoz akar jutni. Az Alstom érvei alátámasztására idézi Tarlós István sajtónyilatkozatait, amelyekben a főpolgármester a BKV nehéz anyagi helyzetéről beszélt a héten.

Az Alstom péntek este közölte: ők a bírósági tárgyalásig tovább szeretnék folytatni az egyeztetést a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, a BKV-val és a Főváros Önkormányzattal. A BKV ugyanakkor azt írta, hogy elutasítja az Alstom gyakorlatát, és a késedelmes teljesítésből adódó minden kárát érvényesíteni fogja.