A Kossuth téren tüntettek a magán-nyugdíjbefizetések elvonása ellen

Vágólapra másolva!
Százak tüntettek vasárnap a kormány októberi intézkedése ellen, amely 14 hónapra az állami kasszába utalja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket. A tüntetők levelet írtak Orbán Viktornak, és azt követelték, hogy a kormány egyeztessen velük. Közben az MSZP arra buzdított, hogy az emberek ne hagyják ott a magannyugdíjpénztárakat.
Vágólapra másolva!

Több százan tüntettek vasárnap a Kossuth téren a magán-nyugdíjpénztári befizetések állami kasszába utalása ellen. A demonstráció szervezői levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben azt kérték, hogy vonja vissza a magán-nyugdíjpénztári tagok érdekeit sértő törvényt. A levélben tüntetők sérelmezik, hogy a kormány nem egyeztetett az érintettekkel, és arra emlékeztetik a kormányfőt, hogy az intézkedés mintegy 3 millió magán-nyugdíjpénztári tagot érint.

A parlament október 25-én fogadta el azt a törvényt, amely szerint a munkavállalók 8 százalékos magán-nyugdíjpénztári tagdíját 14 hónapig, 2011 végéig elvonják, és az állami nyugdíjkasszába irányítják át. A lépés havonta 30 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételeit, a törvény azonban nem rendelkezik arról, hogyan írják jóvá később a magán-nyugdíjpénztári tagoktól elvett 14 havi befizetést (a törvényről itt olvashat részeletesen). Ugyanezen a napon a parlament arról is döntött, hogy lehetővé teszi a magán-nyugdíjpénztári tagoknak az állami rendszerbe való visszalépést.

Csőke András, a vasárnapi tiltakozás egyik főszervezője közölte: kezdeményezik, hogy az illetékesek kezdjenek párbeszédet a tiltakozókkal. Mint írták: tisztában vannak azzal, hogy nehéz helyzetben van az ország, de elfogadhatatlannak tartják, hogy ezt a problémát a magánpénztári tagdíjak megvonásával próbálják megoldani. A szervezők elmondták azt is, hogy a levelet a támogató aláírásokkal együtt hamarosan eljuttatják a címzetthez.

A magánnyugdíjpénztárak megtartására buzdított az MSZP

Vasárnap Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja is sajtótájékoztatót tartott a magánnyugdíjpénztárak helyzetéről, amelyen közölte: az MSZP azt javasolja az embereknek, hogy vagyonukkal ne lépjenek át az állami nyugdíjkasszába. A politikus szerint jó esély van arra, hogy a magán-nyugdíjpénztárak kibírják az állam által okozott 14 hónapos "pénzügyi aszályt", ezért azt kérte az emberektől, hogy ne ajándékozzák pénzüket a "Fidesz urainak gazdagodására". Szanyi hozzátette: az lenne célszerű, hogy amennyiben a pénztárak mégsem bírnák ki a 14 hónapos elvonást, akkor az emberek az állami kassza helyett az önkéntes nyugdíjpénztárakba irányíthassák át az eddig felhalmozott vagyonukat. Erről egy módosító indítványt is benyújt a szocialista frakció a parlamentben hamarosan.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Szanyi sajtótájékoztatójára reagálva közölte, szerinte az emberek döntő többsége az állami nyugdíjrendszerbe helyezi majd át a nyugdíjcélú befizetéseit, mert ez jelent számukra biztonságot és biztos nyugdíjat. Hozzátette: sajnálják, hogy a szocialisták továbbra is kitartanak amellett, hogy az emberek nyugdíjcélú befizetései ne biztonságba kerüljenek, hanem azokkal "spekuláns üzletemberek a nyugdíjtőzsdén próbálhassák ki a saját szerencséjüket".