Hétfő este megnyitották a Margit hidat

Vágólapra másolva!
Hétfő este 10 órakor ideiglenesen újra megnyitották a Margit hidat. A forgalom mindkét irányban két sávon indult meg rendőri irányítással. A megnyitás előtt 65 szakhatóság engedélyét kellett beszerezni.
Vágólapra másolva!

Egy év, tizenegy hét, és két nap után ismét használhatják az autósok a Margit hidat, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság hozzájárult a híd ideiglenes forgalomba helyezéséhez. A hidat hétfő este 10 órakor nyitották meg.

A forgalom mindkét irányban két sávon indult meg rendőri irányítással. Az első száz autósnak a Jászai téren, illetve a budai hídfőnél sorszámozott emléklapot adtak. Az átadáson rengeteg kerékpáros és gyalogos érdeklődő is összegyűlt a Jászai Mari téren. Az átadást az érdeklődők tapssal, az autósok folyamatos dudaszóval ünnepelték.

A megnyitás előtt hétfő délelőtt tartották a hatósági szemlét, amelyen megfelelt a Margit híd, így kiadták az ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt. Ahhoz, hogy ezt megadják, 65 szakhatóság és kezelő nyilatkozatát kellett beszerezni.

A közösségi közlekedés számára a teljes felújítás alatt elérhető volt a híd, a 4-6-os villamosok, valamint a 91-es busz is használhatta a hidat, igaz csökkentett sebességgel. A villamosvágányokat először a déli, később az északi hídfélre helyezték át a munkálatok előrehaladtával, majd az átadás előtt pár héttel kerültek végleges helyükre, a híd közepére.

A Margit híd felújítását 2009. augusztus 21-én kezdték meg, ekkor zárták le a forgalom elől az átkelőt. A mintegy másfél évig tartó rekonstrukció során felújították az úttestet, a villamosvágányokat, kicserélték a pálya- és hídszerkezet elemeit, kiszélesítették és megemelték a hidat, valamint korhű kandelábereket helyeztek el.

Az ideiglenes átadással még nem készült el teljesen a híd, a műemléki felújítás még 2011 első félévében is zajlani fog. Ekkor kerülnek a helyükre a korhű korlátok és szobrok is.