Nem hagyták jóvá az MSZP magánnyugdíjas népszavazási kérdéseit

Vágólapra másolva!
Nem hagyta jóvá hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB) az MSZP-nek a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseit. Az MSZP szerint az OVB politikai döntést hozott, a párt az Alkotmánybírósághoz fordul.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem adott zöld utat az MSZP magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseinek. A testület hétfői ülésén nem hitelesítette az ellenzéki párt által benyújtott három minta-aláírásgyűjtő ívet.

Az OVB tíz tagja közül az egyik kérdés hitelesítését hárman, míg a másik kettőt csak egyedül a szocialista delegált támogatta. A hitelesítést azért tagadta meg a testület, mert a kérdések szerinte nem voltak egyértelműek. A döntés nem jogerős, az ellen az Alkotmánybírósághoz (Ab) lehet fordulni. Az Ab soron kívül dönt a jogorvoslatról.

Korózs Lajos MSZP-s politikus a döntés után azt mondta az MTI-nek, hogy szerinte az OVB politikai megrendelést teljesített, amikor elutasította a párt népszavazási és népi kezdeményezéseit. Korózs Lajos szerint az OVB hétfői ülésén mondvacsinált kifogásokat ismertetett a testület elnöke.

Az MSZP-s politikus szerint ilyen volt például, hogy az OVB szerint nem egyértelmű, mit is ért a kezdeményező magánnyugdíjpénztár alatt. "Én azt gondolom, hogy minden normális, magyar nyelven beszélő ember pontosan tudja, hogy miről van szó" - mondta a szocialista politikus. Az OVB szerint az sem derült ki egyértelműen - tette hozzá Korózs -, hogy a pénztárak kezelik-e a tagok pénzét.

Korózs azt mondta: az Alkotmánybírósághoz fordulnak valamennyi határozat miatt. Hozzátette: "nincs megállás, megyünk tovább, ha kell Strasbourgig megyünk".

Az MSZP október végén jelentette be, hogy népszavazást kezdeményeznek a magán-nyugdíjpénztári elvonások miatt. A kérdéseket a párt egy-egy elnökségi tagja adta be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB).

Harangozó Tamás azt a kérdést tette fel: "Egyetért-e ön azzal, hogy a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket az állam semmilyen módon, még átmenetileg sem vonathatja el?" Kunhalmi Ágnes arról kérdezné meg az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat törvény nem módosíthatja - még időlegesen sem - nyugdíjjárulékra. Szabadkai Tamás kérdése pedig úgy szólt: "Egyetért-e ön azzal, hogy az egyének magán-nyugdíjpénztári tagdíjait kizárólag az általuk kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti?"

Hétfői ülésén az OVB nem hagyta jóvá az MSZP-nek az új alkotmányról szóló országos népi kezdeményezését sem. Az OVB tíz tagja közül a népi kezdeményezés hitelesítését négyen támogatták. A kezdeményezést korábban magánszemélyként Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció platformjának tagja nyújtotta be. Az aláírásgyűjtési íven az áll: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új alkotmányt - annak kihirdetése előtt - bocsássa népszavazásra".