Öt évig kell szűrésekre járniuk a vörösiszappal érintkező embereknek

Vágólapra másolva!
Öt éven keresztül egészségügyi szűréseknek fogják alávetni az összes olyan embert, aki a vörösiszap-katasztrófa alatt valamilyen módon érintkezett a kiömlött vegyi anyaggal - közölte hétfőn a kormány. A szűrésekre azért van szükség, mert nem lehet kizárni az iszap által okozott későbbi egészségkárosodást.
Vágólapra másolva!

Vizelet- és májvizsgálatot, mellkasröntgent és a légzésfunkció ellenőrzését is magukba foglalják azok a szűrővizsgálatok, amelyeket a jövőben rendszeresen el fognak végezni a vörösiszap-katasztrófa során az iszappal érintkező embereken - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A tárca hétfőn jelentette be, hogy a következő öt évben nyomon fogják követni az érintettek egészségi állapotát, mert "nem lehet kizárni a későbbi egészségkárosodást".

A Belügyminisztérium vörösiszap-katasztrófával foglalkozó honlapján közzétett közlemény szerint az iszapömlés térségében lakókat és a mentésben,védekezésben részt vevőket félévente-évente vetik majd alá egészségügyi szűréseknek, amelyeket a helyi ÁNTSZ fog koordinálni. A vizsgálatokra abból a keretből különítenek el pénz, amelyet a H1N1 vírus elleni védekezésre különített el az előző kabinet.

H1N1-pénz az iszapsérülteket kezelő kórházaknak

A hétfői közleményben a minisztérium azt is bejelentette, hogy közel negyedmilliárd forintot csoportosít át azoknak az egészségügyi intézményeknek, amelyek részt vettek a vörösiszap-katasztrófa sérültjeinek ellátásában. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által felajánlott 240 millió forint szintén a H1N1 vírus elleni védekezésre szánt tartalékalapból származik, a tartalék közel felét teszi ki. A minisztérium indoklása szerint azért ennyi maradt a kasszában, mivel idén "eddig nem volt komoly H1N1-járvány".

A közlemény szerint azok az intézmények kapnak pénzt,"amelyekre többletteher hárult az iszapömlés miatt". A tájékoztatásból azonban nem derül ki, hogy mikor utalják át a pénzt, hiszen ahhoz - mint írják - előbb jogszabály-módosításra van szükség. A közlemény szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium törvényt módosítana azért is, hogy a jövőben hasonló katasztrófahelyzetekben ne az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák az egészségügyi ellátást, hanem erre külön keret álljon rendelkezésre.