Megnehezítenék a kiugrott közszolgák ügyvéddé válását

Vágólapra másolva!
A közigazgatásból, a rendőrségtől vagy az ügyészségtől távozó jogászok bánhatják azt a javaslatot, amelyet kormánypárti képviselők nyújtottak be az ügyvédi törvényhez. A javaslat nem engedné, hogy bárki azonnal önálló ügyvéd legyen, legalább egy évet jelöltként vagy alkalmazott ügyvédként mindenkinek le kellene húznia.
Vágólapra másolva!

Megnehezítené az ügyvéddé válást a korábbi rendőrök, ügyészek és köztisztviselők számára egy törvénymódosítás, amelyet kormánypárti képviselők nyújtottak be a parlamentnek. Vitányi István fideszes és Rubovszky György KDNP-s képviselő (mindketten ügyvédek) javaslata az ügyvédi kamarai tagság feltételéül szabná, hogy a jelentkezőknek legalább egy évet ügyvédjelölti vagy alkalmazott ügyvédi tapasztalata legyen. Ezt a fideszes Vas Imre módosító indítványa két évre növelné.

A jelenlegi szabályok szerint ma mindenkit fel lehet venni az ügyvédi kamarába, akinek van jogi végzettsége és szakvizsgája, van megfelelő felelősségbiztosítása, illetve egy olyan irodája, ami alkalmas az ügyfelek fogadására. A módosítás indoklása szerint ugyanakkor "ügyvédi hivatás magas szintű végzéséhez elengedhetetlen a komplex tudás, amit csak a gyakorlati készségek megszerzésével lehet elsajátítani", ezért szükséges feltételül szabni a gyakorlatot is.

A kormánypárti képviselők a javaslat múlt keddi általános vitájában azt mondták: javaslatukat egyeztették a Magyar Ügyvédi Kamarával, amely egyetértett a szigorítással. Az előterjesztők legfőbb érvelése, hogy túl sok ügyvéd van: Magyarországon körülbelül 12 ezer, Budapesten több mint ötezer ügyvéd praktizál. Rubovszky a vitában elrettentő példaként egy történetet említett, amely szerint az 1990-es évek elején egy jogtanácsosból lett ügyvéd illetékbélyeg helyett 12 ezer forint értékű postai bélyeget ragasztott egy keresetlevélre.

A szándékot az ellenzéki képviselők egy része is támogatta, bár annak módjával szemben voltak aggályaik. Bárándy Gergely MSZP-s képviselő (aki apjával és nagyapjával együtt ismert ügyvédi irodát működtet) azt mondta: az ügyvédi hivatás ma sok esetben elfekvő pálya, "aki máshol nem tud elhelyezkedni, elvégezte a jogi egyetemet, az elmegy ügyvédnek". Bárándy kifogásolta azt is, hogy a nyomozó hatóságok gyakran volt rendőröket vagy ügyészeket rendelnek ki védőként a gyanúsítottak mellé.

A szintén szocialista Lamperth Mónika ugyanakkor azt kifogásolta, hogy a módosítás lezárja, "vagy legalábbis nagyon göröngyössé teszi" az ügyvéddé válás útját azok számára, akik a kormány "politikai döntései révén kerültek ki a közigazgatásból." Rubovszky erre úgy reagált: ha valaki tényleg olyan jó szakember, akkor biztosan lesz olyan ügyvédi iroda, amely egy évre felveszi alkalmazottnak, utána pedig megkezdheti a saját, önálló praxisát.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is egyetértett azzal, hogy az ügyvédi pálya felhígult, de a javaslatot csak tüneti kezelésnek nevezte. Példaként azt említette, hogy e szerint egy esetleges kormányváltás után Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek is ügyvédjelöltként kellene dolgoznia, csak utána lehetne ügyvéd. Schiffer módosító indítványa szerint a bírók és ügyészek, bírósági és ügyészségi titkárok, illetve a jogi egyetemek oktatói kivételt képeznének, őket azonnal fel lehetne venni az ügyvédi kamarába.