Érettségi hat tárgyból, kötelező önkénteskedés a diákoknak, ingyenes tankönyvek - többek között ilyen intézkedések szerepelnek a kormány közoktatási koncepciójában. A kormány a koncepció szerint élesen elválasztaná a többi iskolától az elitképzésre kijelölt intézményeket, és speciális osztályokat hozna létre a lemaradó diákoknak.

A nemzeti fejlődés szolgálatába állítaná az oktatási államtitkárság a közoktatást, az új közoktatási törvény koncepciója szerint, amely az [origo] birtokába került. A dokumentum egy 65 oldalas munkaanyag, amely november 11-én készült el. Az anyag nem végleges, az oktatási államtitkárság sajtóosztályán kérdésünkre azt mondták, a nyilvánosságnak is szánt koncepció december elejére készül el, vagyis addig még változhatnak egyes részletek. Az új közoktatási törvény felváltaná a jelenlegi, 1993-ban elfogadott szabályozást.

A szöveg bevezetője szerint a 2010-es választás eredménye "egyértelmű felhatalmazást adott arra, hogy új értékalapokra helyezzük az oktatási rendszer egészét". Ezért "az új törvénynek szakítania kell a jelenleg hatályos szabályozás látszólagosan értéksemleges és döntően az egyéni jogokra alapuló szemléletével, és meg kell teremtenie a nemzeti fejlődés szolgálatába állított közoktatási rendszer szabályait". A koncepciót az új felsőoktatási törvény tervéhez hasonlóan csak kerettantervnek szánják, a részletes szabályokat miniszteri és kormányrendeletekben határozzák majd meg. Hasonlóan a felsőoktatási törvény koncepciójához (amelyről itt olvashat részletesen) a terv rögzíti, hogy a közoktatást nem szolgáltatásnak, hanem közszolgálatnak tekinti.

A koncepcióban megfogalmazott legfontosabb és legérdekesebb változások ezek:

Általános rendelkezések

- Az eddiginél kisebb mozgásteret kapnának az iskolák tantervük kialakításánál - részletek itt
- Szigorúbban, minőségi alapon ellenőriznék az iskolákat - részletek itt
- Valamilyen formában ingyenessé tennék a tankönyveket - részletek itt
- A veszélyes gyerekeket eltilthatnák az iskolából, akár év közben is - részletek itt
- Csökkenő tankötelezettség - részletek itt
- Karrierprogram pedagógusoknak - részletek itt

Általános iskolákat érintő tervek

- A kormány megfékezné a bölcsőde-, óvoda- és iskolabezárásokat - részletek itt
- Visszatér alsóban a buktatás - részletek itt
- Speciális osztályok a lemaradóknak - részletek itt

Középiskolákat érintő tervek

- Keményebb érettségi, az eddiginél több tárgyból - részletek itt
- Elitképző középiskolák kiválasztása - részletek itt
- Kötelező jótékonykodás a diákoknak - részletek itt