Dugót is okozott délelőtt Pesten a Margit híd megnyitása

Margit híd felújítás, átadás
Vágólapra másolva!
Kedd délelőtt már sok autós kipróbálta a hétfő este megnyitott Margit hidat, ezért torlódás is kialakult a híd pesti oldalán, a Szent István körúton - közölte a Fővinform. A körúton a közlekedési lámpákat is át kellett programozni a délelőtti dugó miatt. A híd megnyitása miatt reggel még nem lett jelentősen könnyebb a közlekedés Budapesten, de a taxisofősök így is örülnek, mert szerintük a Belváros jobban járható.
Vágólapra másolva!

Torlódás is kialakult kedd délelőtt Budapesten a Margit híd megnyitása miatt, mert olyan sokan akarták kipróbálni a forgalomnak ismét átadott hidat - közölte az [origo]-val kora délután a Fővinform. Pongrácz Dániel, a Közlekedési Információs Központ munkatársa közölte: a hétfőn este 10 órakor megnyitott hídon kedden nem volt fennakadás, a forgalom akadálymentesen haladt a kétszer két sávon. Nem volt torlódás a budai oldalon sem, Pesten azonban a Szent István körút erősen bedugult.

A torlódás a körút hídról levezető, a Nyugati tér felé tartó oldalán alakult ki. A dugó feloldására a körúton a délelőtt folyamán átprogramozták a közlekedési lámpákat, hogy jobban át tudják engedni a megnövekedett forgalmat - mondta Pongrácz. A Fővinform munkatársa szerint a délelőtti csúcsforgalom a Margit hídon sokkal tovább tartott, mint a Lánchídon vagy az Erzsébet hídon, ami azt jelzi, hogy leginkább a híd közelében lakók használták a megnyílt útvonalat az első napon.

A forgalom a Margit híd környékén kora délután folyamatos volt, ami részben a lámpák átprogramozásának, részben a reggeli csúcsforgalom apadásának köszönhető. A Fővinform szerint a délutáni csúcsforgalomban derül ki, hogy az átprogramozás mennyire válik be a körúton.

Reggel még kevesen vágtak neki

A közlekedés egyáltalán nem könnyebb Budapesten, mondta reggel az [origo]-nak Fuchs Tamás, a Fővinform helyettes vezetője, aki szerint a híd átadása inkább csak az átkelő által közvetlenül érintett városrészben érezhető. "Szokatlanul kicsi a forgalom, mert mindenki még csak puhatolózik, ismerkedik a megváltozott körülményekkel" - mondta ekkor még Fuchs, aki szerint az egész város közlekedése lüktető mozgás, ami nem feltétlenül a Margit-hídhoz kötődik.

A taxisofőrök tapasztalatai szerint ugyanakkor kedden reggel minden belvárosi útvonal könnyebben volt járható, mint a korábbi hétköznapokon - mondták az [origo] érdeklődésére a 6X6 Taxi diszpécserközpontjában.

Fuchs Tamás szerint az érdekesebb kérdés, hogy mi lesz a helyzet azokkal a forgalmi változásokkal - buszsávok kialakításával, egyirányúsításokkal, más korlátozásokkal -, amelyeket azért hoztak létre, hogy megkönnyítsék a lezárt átkelőt elkerülő járművek közlekedését másutt. Az [origo] munkatársainak hétfői esti tapasztalatai szerint több helyen kinnmaradtak a Margit híd környékén a forgalomkorlátozást jelző táblák.

"Nagy könnyítés lesz, hogy újra lehet járni a hídon. Igaz, eddig is kénytelenek voltunk használni, mert a közeli hidak felé kerülni nagy időveszteség" - mondta az [origo]-nak Tóbiás András, a Hajtás Pajtás Kerékpáros Futárszolgálat diszpécsere. Hozzátette ugyanakkor, hogy az autós közlekedés megnyitásával ellentétben a kerékpáros sávot még nem adták át, és a sáv helyett - mivel az együtt van kialakítva a járdával - a futárok úgyis az úttestet használják majd. "Feltéve, ha nem zavarnak le bennünket az útról" - jegyezte meg a futárszolgálat munkatársa.

Inkább autóba ülnek

"Olyan mintha az emberek még nem mernék elhinni, hogy újra lehet járni a hídon" - mondta az [origo]-nak Györgyi Sándor, a City Taxi diszpécsere kedden fél 9 körül. A hídon még nincs zsúfoltság, de a közlekedési változások miatt információi szerint nagy a dugó a környéken. Szerinte ez a tájékoztatás hiányának is köszönhető, mert még a taxis cégeket sem értesítette senki hivatalosan arról, hogy mikortól nyitják meg újra a hidat. "Az elmúlt napokban sokan nálunk érdeklődtek, hogy tudjuk-e, mikortól lehet járni a hídon" - tett hozzá.

"Taxi szempontból sokkal jobb lesz, hiszen a II. kerületből, Óbudáról a Belváros felé tartva nem kell kerülni" - mondta a diszpécser. Szerinte ugyanakkor a híd környékén élők közül sokan újra autóba fognak ülni, mert tapasztalatuk alapján közülük sokan eddig inkább tömegközlekedéssel jártak, hiszen kocsival dupla annyi időbe telt átjutni a másik oldalra. Mint mondta, ezt a taxiforgalmon is érezték, a környező kerületekben visszaesett a rendelések száma a felújítás alatt, az emberek inkább a felújítás alatt is üzemelő villamosokat választották.

Milyen a közlekedés a városban?

A Fővinform automata tájékoztató rendszere szerint a Pozsonyi utcai felhajtó még nem használható. A hídra a Radnóti-Pannónia utca felől lehet feljutni. Az autóbuszok az eredeti útvonalon járnak és az eredeti megállóikban állnak meg. A Török utca csak Margit körút irányában járható, a hídon idszakos korlátozások, félpályás lezárások továbbra is előfordulhatnak. A 4-6-os villamos továbbra sem áll meg a Margit-hídon.

Fotó: Mudra László [origo]
Reggeli forgalom a Margit hídon. A híd átadásáról készült képekért kattintson a fotóra!

Az utv.hu webkameráinak képei alapján az Árpád hídon - amely eddig a legnagyobb forgalmat vette át a Margit hídtól - reggel sűrű volt a forgalom, de jó tempóban lehetett haladni. A Váci úti felüljárón a Belváros felé azonban tömött sorokban álltak az autók. A Szent István körúton a Margit híd felé folyamatos volt a forgalom, a Nyugati tér felé viszont torlódteak a járművek. Magán a Margit hídon a webkamerák képei alapján meglehetősen gyér volt a forgalom.

Még nem fejeződött be a felújítás

A Margit hidat hétfőn este 10-kor nyitották meg a forgalom előtt. A híd megnyitását kisebb ünneplés köszöntötte, több autós dudálva, az ablakon kihajolva, éljenezve haladt át a hídon (a híd megnyitásáról itt olvashat).

2009. augusztus 21-én kezdődött meg a budapesti Margit híd felújítása. Az évtizedek óta esedékes, másfél éves időtartamra tervezett átfogó rekonstrukciót a munkálatok megnövekedett költségei és a várható forgalmi káosz ellenére nem halogathatta tovább a főváros. Három hónappal a munka megkezdése után bejelentették, hogy engedélyezési problémák miatt a tervezettnél négy hónappal később, 2010 decemberében adják át a hidat a forgalomnak.

A megnyitás csak átmeneti, a híd felújítása ugyanis még nem készült el teljesen, jövő nyárig lesznek még forgalmi korlátozások. A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a hídon kétszer két sávon áthaladhatnak az autók is, alkalmanként félpályás korlátozás lesz. A villamospálya felületét várhatóan december 10-ig más járművek nem használhatják, még a megkülönböztető jelzést használók sem, amelyekre a sebességkorlátozó táblák is vonatkoznak.

Tavaly decemberben Karsai Péter független országgyűlési képviselő bejelentése alapján a rendőrség nyomozást indított a felújítás irreálisan magas költségei miatt.