Egyesítették a volt NBH-főigazgatót érintő nyomozásokat

Vágólapra másolva!
Egyesítette a katonai ügyészség azokat az ügyeket, amelyekben a gyanú szerint érintett Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatója. Laborcot gyanúsítottként hallgatták ki, az eljárások hivatali visszaélés és több más bűncselekmény miatt indultak ellene az adatgyűjtési ügy után.
Vágólapra másolva!

A katonai ügyészség egyesítette azt a két ügyet, amelyben lapinformációk szerint Laborc Sándort, a polgári elhárítás korábbi vezetőjét gyanúsítottként hallgatták ki. Balogh Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője az MTI-nek - Laborc Sándor nevének említése nélkül - azt mondta: valóban indult már korábban büntetőeljárás hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt, amely még folyamatban van. Ehhez egyesítették azt az ügyet, amely Demeter Ervin fideszes képviselő feljelentése nyomán indult.

Mivel az eljárás folyamatban van, egyéb információt a nyomozás érdekeire való tekintettel nem adott a szóvivő. A Magyar Nemzet szerdai számában azt írta, hogy hivatali visszaélés bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség Laborc Sándort, a nemzetbiztonság korábbi vezetőjét. A lap információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának meggyanúsítása összefüggésben van az UD Zrt. ügyében indult nyomozással.

Az [origo]-nak Futó Barnabás, az UD Zrt. vezetőinek jogi képviselője azt mondta, valóban a céget érintő, korábbi adatgyűjtési üggyel függhet össze Laborc meggyanúsítása. Még 2009 őszén hamis vád miatt jelentette fel Laborc Sándort az adatgyűjtési ügybe keveredett vagyonvédelmi cég, amiért a titkosszolgálati vezető több eljárást is kezdeményezett a vállalat vezetői ellen.

Laborc tavaly nyáron pont az UD-ügyre hivatkozva mondott le a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói posztjáról. Akkor azt mondta, olyan "anomáliákat észlelt, az UD Zrt. ügyében folyó vizsgálat kezelésében a nyomozóhatóság, illetve az ügyészi szervek részéről, amelyek a feljelentés pontjainak nagyobbik részében a nyomozás megszüntetéséhez vezettek, és ez nem teszi számára lehetővé, hogy a jövőben teljes értékű munkát folytasson". Az adatgyűjtési ügy részleteiről itt olvashat.