Előzetesben marad a volt földművelési szakállamtitkár

Vágólapra másolva!
December 5-ig előzetes letartóztatásban marad Benedek Fülöp, a földművelési tárca egykori szakállamtitkára, miután a Fővárosi Bíróság jóváhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság múlt heti, a politikus előzetes letartóztatását elrendelő határozatát.
Vágólapra másolva!

December 5-ig előzetes letartóztatásban marad a Fővárosi Bíróság döntése szerint Benedek Fülöp, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium volt szakállamtitkára.

A politikus előzetes letartóztatásba helyezését múlt pénteken rendelte el a Budai Központi Kerületi Bíróság. Benedek és védője fellebbezett a döntés ellen, keresetét hétfőn azonban jogerősen elutasította a Fővárosi Bíróság.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgató-helyetteseként korábban Nemzeti Földalapot is irányító egykori államtitkárt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt november elején vette őrizetbe a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A gyanú szerint a politikus 2005-2007 között jogosulatlanul szervezett reprezentációs célú protokollvadászatokat, 2006-ban pedig saját célra megrendelt facsemetéit fiktív tanácsadói szerződések útján a földalapkezelővel fizette ki, amivel több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott. Őrizetbe vételét követő ügyészségi kihallgatásán Benedek tagadta a bűncselekmények elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás illetve az őrizetbe vétel ellen is.

Előzetes letartóztatását attól tartva kezdeményezte a nyomozóhatóság, hogy szabadlábon maradva iratok megsemmisítésével vagy kiterjedt kapcsolatrendszere segítségével összebeszéléssel hátráltatná az ügyében zajló eljárást. Az előzetes letartóztatást jóváhagyó Budai Központi Kerületi Bíróság és a határozatot hétfőn megerősítő Fővárosi Bíróság is megalapozottnak találta a nyomozóhatóság aggályait és egyaránt úgy ítélte meg, hogy az eljárás eredményessége csak a Benedekkel szembeni legszigorúbb kényszerintézkedések mellett garantálható.

A volt szakállamtitkárt tavaly decemberben első fokon másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság egy 202 hektáros, pákozdi ingatlan művelésből való kivonása ügyében. Az ítélet szerint Benedek intézte el, hogy az állami tulajdonú természetvédelmi terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, és mint művelés alól kivont föld, alkalmassá váljon beruházásra. Az ítélet után Benedek felajánlotta lemondását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. agrárügyekért felelős vezérigazgató-helyettesi posztjáról, amit Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter elfogadott. Benedek idén januárban az OTP Csoportnál kapott állást, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató birtokpolitikai főtanácsadója lett.