Polgári engedetlenségre készülnek a tüntetéstől eltiltott devecseriek

Vörösiszap, Kolontár, Devecser, munka, elhúzodó mentési munkálatok,
Vágólapra másolva!
A rendőrség elutasítása ellenére meg akarják tartani a szervezők a péntekre tervezett demonstrációt Devecsernél. A károsultak akár polgári engedetlenségre is készek azért, hogy hiteles tájékoztatást és teljes kártérítést kapjanak. A rendőrség azt ígéri, jogsértés esetén intézkedni fognak.
Vágólapra másolva!

Szándékaik szerint megtartják pénteken a betiltott demonstrációjukat a devecseriek, akár polgári engedetlenség árán is követelik jogaikat - tudatta a demonstrációt támogató Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal (MSZF).

A devecseriek hiteles tájékoztatást kérnek a vörösiszap katasztrófa következtében kialakult egészségügyi helyzetről, illetve kárenyhítés helyett teljes kártalanítást követelnek. Ezért szerveztek péntektől a 8-as főútra félpályás útlezárást, de azt a rendőrség megtiltotta. A szervezők szerda délelőtti bejelentésére reagálva a rendőrség kora délután azt közölte, hogy ha a tiltás ellenére demonstrálni fognak, akkor a rendrőség "megteszi a szükséges és elégséges rendőri intézkedéseket a jogsértés megszüntetésre és a közrend helyreállítására".

"Nem mondtunk le az akcióról. Teljes kártalanítást mindenkinek és Élhető Devecsert feliratú táblákkal készülünk felvonulni. Ha korlátozzák gyülekezési jogunkat, polgári engedetlenséget szegezünk szembe azokkal, akik vonakodnak teljesíteni ígéreteiket, és megpróbálnak kijátszani minket. Életünket tönkre tették, most pedig még a jogainkat is kétségbe vonják. Mi ezt nem hagyjuk, lőjenek akár belénk" - mondta Csenki Géza, a devecseri civil ellenállás szervezője Simó Endrének, az MSZF szervezőjének. Az MSZF szerdai közleménye szerint a szervezet támogatásáról biztosítja a devecserieket és pénteken személyesen is részt vesz a demonstráción Simó Endre, az MSZF szervezője.

A devecseri Csenki Géza szerint van, aki százezer forintot kapott segítség gyanánt, és van, aki semmit sem. Eddig összesen körülbelül 40 millió forintot kapott a katasztrófa sújtotta három település: Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely. Arra való hivatkozással fagyasztották be a másfél milliárd forintos alapot, hogy csak akkor kaphatnak pénzt, ha eldöntötték a lakók, mit akarnak: elköltözni, vagy maradni.

Ez azonban nem csak rajtuk múlik, a szervező szerint ugyanis nem kaptak tisztességes tájékoztatást arról, hogy élhető lesz-e a térség, szabad-e ott maradniuk, nem veszélyezteti-e gyermekeik egészségét az okozott környezetszennyezés - tudatta az MSZF-el a károsultak érdekében fellépő 63 éves vállalkozó, aki 54 éve él Devecseren, és mindene odaveszett az iszapömlésben. Szerinte az államnak azonnal teljes anyagi és erkölcsi kártalanításban kell részesítenie a katasztrófa áldozatait, és utána majd neki kell behajtania a megelőlegezett összeget a károkozókon.

Csenki a szerdai, közel 300 ember részvételével megtartott lakossági fórumon már arról beszélt, hogy ha a tervezett helyen nem tudják megtartani a demonstrációt, akkor új helyszínként a 8-as főút útzár utáni szakaszán tüntetnének Bakonygyepesnél. "Pénteken reggel fél 8-tól gyülekezünk a polgármesteri hivatalnál és rendőri felvezetéssel indulunk a főúton Ajka-Bakonygyepesig". Csenki elmondta, hogy beadták a rendőrségen a helyszín módosításáról szóló kérelmüket.

A károsultak számára a Magyar Kármentő Alap számlájára érkezett több mint 1,3 milliárd forintnyi adományt eközben csak óvatosan osztogatják. Eddig alig pár tízmillió forintot használtak fel a pénzből. Erről bővebben itt olvashat.