Az Alkotmánybíróságon támadja meg a médiaalkotmányt az LMP

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek tartja az LMP a héten kihirdetett médiaalkotmányt, mert a párt szerint a törvény sérti a vélemény- és a szólásszabadságot. A párt az Alkotmánybíróságtól kéri, hogy semmisítse meg a médiumok kiegyensúlyozottságára, valamint az oknyomozó újságírók forrásainak kiadására vonatkozó részeket.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybírásághoz fordult az LMP a múlt héten kihirdetett, a kormány által csak médiaalkotmánynak nevezett törvény miatt, mert megítélése szerint annak több bekezdése is alkotmányellenes. A párt csütörtöki közleménye szerint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény számos ponton ellentétes az alkotmány vélemény- és szólásszabadságról szóló részeivel.

Az LMP egyrészt azt kifogásolja, hogy a törvény minden lineáris és lekérhető médiaszolgáltatótól megköveteli a kiegyensúlyozott tájékoztatást. A párt azzal érvel, hogy az Alkotmánybíróság egy 2007-es határozata szerint csak a közszolgálati és széles tömegeket elérő rádióktól, televízióktól várható el a kiegyensúlyozottság. A jelenlegi helyzetben "a kizárólag Fidesz-delegáltakból álló Médiatanács fogja eldönteni, hogy mi számít kiegyensúlyozott tájékozhatásnak" - írják közleményükben, hozzátéve, hogy szerintük ez lehetőséget ad majd a kormánynak nem tetsző orgánumok elnémítására.

Az LMP szerint szintén ellentétes az alkotmánnyal az a passzus, amely szerint az újságírók "közrendvédelmi vagy nemzetbiztonsági okokból" kötelezhetőek informátoraik kiadására. Mivel a törvény nem nevezi meg közelebbről, hogy mit ért ilyen okoknak, a párt szerint a jogszabály a tényfeltáró újságírást jelentősen korlátozza.

Az LMP azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg ezeket a passzusokat. A párt az Alkotmábíróság jogkörének ezen a héten elfogadott korlátozására utalva megjegyzi: remélik, hogy időközben a Fidesz nem veszi ki az AB hatásköréből a médiaügyek megítélését is.