21 év privatizációs szerződéseit néznék át a kolontári tragédia miatt

Vágólapra másolva!
Egy év alatt az 1989 óta született összes privatizációs szerződés végrehajtását felülvizsgáltatná az állammal három kormánypárti képviselő, hogy kiderüljön, betartják-e a környezetvédelmi előírásokat az új tulajdonosok. A képviselők szerint erre az ajkai tározó gátszakadása miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

Határozati javaslatot fogadtatna el az országgyűléssel három kormánypárti képviselő, amelyben köteleznék a kormányt, hogy vizsgálja át az 1989-től az Orbán-kormány megalakulásáig, azaz 2010. május 29-ig kötött összes privatizációs szerződést. Papcsák Ferenc fideszes, Pálffy István és Nagy Andor KDNP-s képviselők egy évet adnának a kormánynak arra, hogy ellenőrizze, az új tulajdonosok betartják-e a szerződések környezetvédelmi, környezet-biztonsági és természetvédelmi pontjait. (A javaslatot pdf formátumban ezen a linken olvashatja.)

A javaslat szerint a vizsgálat eredményét 2011. december 15-ig a parlament elé kellene terjeszteni. A vizsgálat lefolytatására egy "környezet- és természetvédelmi szervezeti egységet" kellene létrehozni a Vidékfejlesztési Minisztériumban, a környezetügyért felelős államtitkár irányítása alatt.

A javaslat szerint az önkormányzatok által kötött szerződéseket is felülvizsgálnák, erre 2012 végig adnának időt a javaslatot megfogalmazó képviselők. A határozati javaslat szerint az országgyűlés felszólítaná az önkormányzatokat, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, hogy a szerződésekkel kapcsolatos adatok átadásával segítsék a munkát.

A képviselők szerint az ajkai iszaptározó gátszakadásának "következményei és tanulságai" indokolják a vizsgálatokat.