Schmitt állítólag nem látta saját alkotmány-javaslatát

Schmitt Pál köztársasági elnök a Néprajzi Múzeumban, ahol egyetemi tanári kinevezéseket adott át
Vágólapra másolva!
Schmitt Pál köztársasági elnök nem látta azt a javaslatot, amit hivatala nyújtott be az Alkotmány-előkészítő bizottsághoz, és amelyben számos helyesírási és fogalmi hiba volt - mondta a hivatal vezetője az MTV-ben. A köztársasági elnök szerint az "új, nemzeti gondolkodásba" belefér, hogy bocsánatot kérjen a hibáért.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál nem látta azt a javaslatot, amelyet hivatala készített a készülő alkotmányhoz - mondta Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője csütörtökön este az MTV Híradójában.

Kiss azt állította, ő sem ismerte a dokumentumot. Az Alkotmány-előkészítő eseti bizottsághoz eljuttatott javaslatban Schmitt Pál köztársasági elnök hivatala Isten országáról, a Sátán birodalmáról és az alkotmányozó hatalom isteni eredetéről értekezett. A gondolatmenetben a helyesírási hibák mellett fogalmi félreértés is volt, a szöveg egy helyen összekeverte az örök tökéletességet jelentő abszolútumot az egyetemi végbizonyítványt jelentő abszolutóriummal.

Kiss szerint Schmitt Pál tájékoztatást kért tőle, miként fordulhatott elő az, hogy ő és Kiss Norbert tudta nélkül nyilvánosságra került egy "jó szándékkal is dolgozatnak nevezhető anyag". Ez egy olyan hiba volt, ami miatt megtörtént a felelősségre vonás - jelentette ki Kiss Norbert.

A hivatalvezető szerint az államfő még szeptemberben küldött egy olyan levelet Salamon Lászlónak, a bizottság elnökének, melyben tisztán, világosan kifejtette azokat a gondolatokat, melyeket az alkotmányozás folyamatában fontosnak talált. A hivatalvezető az MTV-ben azt mondta, hogy egy új, nemzeti gondolkodásba az is belefér, hogy az ember tud bocsánatot kérni, bocsánatot kérni egy olyan tartalmi hibáért, amely például az evangélikus egyház vagy pedig a katolikus egyház tagjait érte. Mint mondta, hamarosan olyan anyag kerül a bizottság elé, amelyet azután érdemes lesz betűről betűre vizsgálni.

Az [origo] a múlt héten magyarázatot kért a hivataltól a szövegben talált furcsaságokra, de a hivatal nem válaszolt. A javaslatot múlt hét pénteken eltávolították az internetről.