Nem tudta eltéríteni társa az összecsapástól Cozmát

2010.11.19. 16:43

Hiába akarta rávenni Uros Vilovski Marian Cozmát arra, hogy elmeneküljenek a helyszínről, a kézilabdás szembeszállt az őt üldözőkkel a veszprémi bár előtt, ahol meggyilkolták. Ezt Cozma szerb csapattársa a gyilkossági ügy pénteki tárgyalásán vallotta. A bíróság több védett tanút is meghallgatott pénteken.

Uros Vilovski, az MKB Veszprém kézilabdázója szerint minden előzmény nélkül támadtak rá többen csapattársára, Marian Cozmára 2009. február 8-án hajnalban Veszprémben. A szerb válogatott sportoló erről pénteken beszélt a Veszprém Megyei Bíróságon, a Cozma-ügyben emberöléssel vádoltak tárgyalásán tanúként. Vilovski azt vallotta, hiába ismételgette a Patrióta lokál előtt az utcán Marian Cozmának, hogy "haza, haza", nem tudta csapattársát elhúzni, eltolni a helyszínről.

Vilovski szerint a lokál alagsori diszkójában minden előzmény nélkül kitört verekedésben igyekezett segíteni csapattársának, például egy támadója kezéből kivette az ütésre emelt széket, majd a kijárat felé terelte Cozmát, kint pedig igyekezett rávenni, hogy menjenek el. Cozma azonban az utcán kikerülte őt és összecsapott a "csillagos pólóssal" (R. Sándor elsőrendű vádlottal), majd még két-három kigyúrt férfi csatlakozott Cozma ütlegeléséhez, rugdalásához - mondta a tanú.

Vilovski szerint a kint ácsorgó emberek takarták a látószögét, és néhány másodperc múlva már csak annyit látott, hogy Cozma "mint a rongy, ernyedten csuklik össze és nem mozdul". Ezután tompa puffanást hallott, és azt látta, hogy egy másik sporttársa, a szerb Zarko Sesum is elterül Cozma mellett a betonon. (A Cozma fölé hajló Zarko Sesumot a vád szerint Németh Győző, a bűnügy másodrendű vádlottja rúgta fejbe.)

A tanú a rendőrségen tett vallomásával egyezően adta elő a történteket. A bíró felolvasta az ezekről szóló jegyzőkönyveket - többször hallgatta meg Vilovskit a rendőrség -, s azokban az is szerepel, hogy valaki az utcán azt kiáltotta: "hozd a pisztolyt!". A kézilabdás vallomása szerint az élettelenül fekvő Cozma fejébe a támadói még belerúgtak, majd az egyikük, egy "fehér pólós kigyúrt kopasz" (benne Sz. Iván harmadrendű vádlottat ismerte fel) bokszolótartásban közeledett felé. Ekkor nagy robajjal zúdult ki az utcára több férfi is, ezért ő menekülni kezdett, és azok futottak egy darabig utána - vallotta Uros Vilovski.

A megkergetett sportoló néhány perc múlva visszatért a helyszínre, ekkor találkozott csapattársával, Ivan Pesic horvát kézilabdással, aki "csupa vér volt", és közölte, hogy vesén szúrták. Vilovski ekkor bekísérte őt a kórházba. Vilovski szerint a verekedés kirobbanásától kezdve Cozma összecsuklásáig R. Sándor mindig Cozma közelében volt látható.

A szerb kézilabdás a tárgyaláson - ügyvédi kérdésre válaszolva - közölte: ha elrohantak volna, amikor felértek Marian Cozmával az utcára, talán elkerülhető lett volna a konfliktus. Nyomozati vallomása szerint egy szembesítéskor azt is mondta: "addig fogok haragudni, amíg nem tisztázódik, hogy miért tették ezt Mariannal, s amíg be nem ismerik a gyilkosságot".

A bíróság pénteken zárt tárgyalást is tartott, amelyen három védett tanút hallgatott meg. A sajtó képviselői a kihangosítva hallhatták az elhangzottakat. A bíróság a vádlottakkal később ismerteti a védett tanúk vallomását. Az NNG3-as jelzésű védett tanú (egy nő) szerint "sok rossz arcú ember" érkezett éjszaka a Patriótába, akik inzultálták a vendégeket, néhányat meg is ütöttek. Vallomása szerint Cozmát R. Sándor üldözte a diszkóból fölfelé vezető lépcsőn, de őt "más kopasz cigányok" is követték.

Az NNG5-ös jelzésű tanú (szintén nő), aki a Patrióta emeleti ablakából látta az utcai verekedést, azt mondta: egy magas, csíkos pólós férfit (Marian Cozma) többen is támadtak, ütöttek, majd a férfi egyszer csak "összecsuklott és zsákként dőlt el". A tanú látta azt is, hogy a mozdulatlanul fekvő Cozma fejébe még belerúgtak a támadói, majd többen kergetni kezdtek az utcában egy férfit és "szúrómozdulatokat" tettek felé, ám nem érték el.

A Cozma-ügy tárgyalása december 6-án folytatódik.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK