Pintér: Jövő nyárra mindent helyreállítanak az iszapömlés helyszínén

2010.11.19. 15:56

Nyár közepére ígéri Pintér Sándor belügyminiszter az iszapömlés okozta károk felszámolását. A miniszter szerint összesen 55 milliárd forintnyi kárt okozott a katasztrófa.

Jövő év július 31-ig az összes kárt felszámolják az iszap-katasztrófa sújtotta területeken és mindent helyreállítanak - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter pénteken, miután tárgyalt az érintett települések polgármestereivel.

Pintér szerint összesen körülbelül 55 milliárd forint kár keletkezett a katasztrófa miatt. A kormány egy Egészségügyi Központot is létrehoz a térségben, ahol bárki megvizsgáltathatja magát, de a miniszter szerint nem áll fenn egészségügyi veszély a településeken. Pintér közölte, a lakók megnyugtatása érdekében a Magyar Tudományos Akadémia munkatársaival ismételten megvizsgálják a leginkább szennyezett területeket.

Pintér Sándor szerint a kormány mostanáig 4 milliárd 87 millió forintot költött a veszélyhelyzet azonnali elhárítására, amelyben a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a honvédség és az egészségügyi szolgálatok vettek részt. Hozzátette: a károk felszámolásán jelenleg is dolgoznak, igazságügyi szakértők bevonásával. A lakosság az eddigi értékelések 30 százalékát fogadta el, ott ahol nem egyeznek az összegek, ott még egyszer elvégzik a felmérést.

A belügyminiszter elmondta: az ingatlanokban esett károk a jelenlegi állás szerint elérik a 7 milliárd 900 millió forintot, az összes kár az ingóságokat és a mezőgazdasági területeket ért károkat is beleszámítva körülbelül 55 milliárd forint. A tárcavezető arról is beszámolt: megvizsgálták azt is, hogyan lehetne elszállítani a földekről az iszapot, ennek kis részét a helyi erők segítségével, nagy részét pedig a Mecseki Ércbánya közreműködésével végzik majd el.

Arról is beszélt: a bíróság feladata, hogy eldöntse, felelnek-e a MAL Zrt. vezetői a katasztrófáért a magánvagyonukkal, az mindenesetre biztos, hogy a kormány valamennyi kifizetett kárt igényelni fogja a vállalattól. Kitért arra is: nem a demonstrációt tiltották meg a devecserieknek, hanem azt, hogy a 8-as főutat elálljak. Kifejtette: most is mozog az északi gát, a nemrég épített keresztgát pedig addig tart, amíg sikerül kiüríteni a településeket. Aki a főutat elállja, az ezt akadályozza - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK