"Eseménytelenül" haladt át a szerb atomvonat Magyarországon

Vágólapra másolva!
A bajánsenyei határátkelőhelynél hagyta el Magyarországot az a vonat, amely Szerbiából Oroszországba szállít nukleáris hulladékot. A vonat haladását rendőrök és kommandósok őrizték minden magyar állomásnál.
Vágólapra másolva!

Rendben elhagyta a bajánsenyei határátkelőhelyet az a nukleáris hulladékot szállító szerelvény, amely szombaton haladt át az országon - közölte a rendőrség vasárnap az MTI érdeklődésére. Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője további részletet nem tudott mondani a vonatról. Az MTI tudósítói azt látták, hogy a 15 konténerből álló teherszerelvény - az elején és a végén egy-egy szerb feliratú, belgrádi jelzésű személyszállító vagonnal, amelyben kommandósok és civilek utaztak, megállás nélkül lassú tempóban haladt át a vasútállomásokon.

A Szerbiából érkező szerelvényt Csomától Gyékényesig minden állomáson és vasúti átjáróban, illetve a közút mellett futó sínek mentén is rendőrök biztosították. Az atomvonat Gyékényesnél nem lépett ki Horvátország irányába, hanem Nagykanizsát elhagyva Zalaszentivánon és Zalalövőn keresztül Bajánsenye-Hodosnál lépte át a magyar-szlovén határt. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén az MTI érdeklődésére elmondták: természetesen tudtak a szerelvény áthaladásáról, és figyelemmel kísérték azt. Mogyorósi Balázs ügyeletes tájékoztatása szerint beavatkozásukra nem volt szükség, a vonat eseménytelenül haladt át területükön.

A Belgrádból indított kontéreket Magyarországon és Szlovénián át Oroszországba viszik. A vonat egy szerb lap szerint veszélyes anyagot, nukleáris hulladékot szállít. Szombaton Kiskunhalasnál fegyveres kommandósok, Kaposváron rendőrsorfal vigyázott a szerelvényre (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.)

Forrás: MTI/Varga György
Forrás: MTI/Varga György