Kopaszok a karácsonyra szánt fenyők a sok eső miatt

Vágólapra másolva!
Tavalyi áron, méterenként három-hatezer forintért fogják adnai a zalai őstermelők a karácsonyra szánt fenyőket, de a idén a sok eső miatt csálék, kopaszok a fák.
Vágólapra másolva!

Már pakolják az első fenyőfa szállítmányokat a Zala megyei Surdon és Nemespátrón az őstermelők. Ez a vidék az ország egyik legjelentősebb fenyőtermelő vidéke, a helyiek becslése szerint minden harmadik magyar karácsonyfa innen származik. Egy-egy termelő általában ezer fát ad el, ezek ey részét helyben, kereskedőknek értékesítik, a többit maguk viszik a nagyobb városok, főleg Budapest piacaira.

Schifter Istvánné surdi termelő vasárnap a Független Hírügynökségnek azt mondta, semmiképpen nem emelnek árat, örülnek, ha az elmúlt öt év átlagárain el tudják adni a fát. Szerinte a lucfenyő méterének ára háromezer, az ezüsté négy-ötezer, a normandé öt-hatezer forint körül lesz várhatóan a piacokon.

Az idei csapadékos időjárás miatt kevesebb a szép formájú normand fenyő - mondják a termelők. Sok fának kopasz a teteje, ami azt jelenti, hogy az átlagosnál magasabbra nőtt a fák vezérága, így a teteje nem elég sűrű.