A fura ízű rizses hús okozhatta a felcsúti focistanövendékek hasmenését

Vágólapra másolva!
Valószínűleg ételmérgezés miatt lettek rosszul tömegesen a felcsúti labdarúgó akadémia kollégistái két hete - közölte az ÁNTSZ. Az intézményben 88 ember lett rosszul hirtelen, a hasmenéses tünetekkel kezelt betegek az aznapi rizses húsra panaszkodtak. Az ügyben végleges laboreredményeket a héten vár a szakhatóság.
Vágólapra másolva!

Ételmérgezés okozhatta a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia kollégiumában két héttel ezelőtt jelentkező tömeges megbetegedést - közölte hétfőn az ÁNTSZ. Az akadémián november 9-én 84 gyerek és 4 felnőtt lett rosszul, a hasmenéssel, egy-két esetben hányingerrel járó megbetegedések ügyében indított vizsgálat pedig még mindig tart - mondta Krisztián Erika, az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézetének járványügyi osztályvezetője.

A fertőzés miatt november elején az akadémia öt korosztályos csapatának mérkőzése is elmaradt (erről itt olvashat). Az intézmény akkori bejelentése szerint diákjain vírusos fertőzés söpört végig.

Az ÁNTSZ szerint sok diák az aznapi menüben kapott bácskai rizses hús ízére panaszkodott, és a statisztikai elemzés is azt a gyanút erősíti, hogy az étellel lehetett probléma. A megbetegedések pontos okát azonban csak a végleges laboreredmények ismeretében közölhetik - mondta az osztályvezető.

Krisztián Erika hozzátette: a tünetek rövid lappangási idő után jelentkeztek a diákoknál, és az érintett 10-18 éves kollégisták szinte egyszerre, pár óra lefogása alatt betegedtek meg. Mindez élelmiszer eredetű mérgezésre utalt. A megbetegedés gyors lefolyású volt, senki nem került kórházba, most már mindenki jól van.

A gyanú miatt az ÁNTSZ területi intézetén kívül a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal helyi szervezete is vizsgálatot indított az ügyben. Fertőtlenítettek, és a kollégistákat ellátó konyhát is fokozottan ellenőrizték. A laboratóriumi vizsgálatok még tartanak, elképzelhető azonban, hogy még ezen a héten lezárulnak.