Elítéli az észak-koreai katonai akciót a magyar kormány

Vágólapra másolva!
Észak-Korea agressziójának tartja a keddi koreai katonai incidenst a magyar kormány. A Külügyminisztérium támogatásáról biztosította Dél-Koreát.
Vágólapra másolva!

Magyarország elítéli a Dél-Koreával szemben elkövetett észak-koreai agressziót - közölte kedden Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. "Együttérzésünket fejezzük ki Dél-Korea iránt és támogatásunkról biztosítjuk a viszály rendezését célzó diplomáciai erőfeszítéseit" - mondta Németh. Egyelőre nem lehet megítélni, milyen súlyosságú konfliktus bontakozott ki Észak- és Dél-Korea között - mondta Németh a parlament külügyi bizottságának keddi ülésén, ahol Észak-Koreát az ázsiai térség egyik súlyos konfliktusforrásának nevezte.

Kedden magyar idő szerint fél 7-kor tűz alá vett egy dél-koreai szigetet az észak-koreai hadsereg, amire a déliek lövésekkel válaszoltak. A dél-koreaiak szerint két katonájuk meghalt, többen pedig megsebesültek az incidensben, amely az egyik legsúlyosabb konfliktus a két ország között, amióta 1953-ban békeszerződés nélkül befejeződött a koreai háború. A konfliktusról itt olvashat részletesen.

A két Korea több mint fél évszázada áll egymással hadban, a hidegháború elején kirobbant véres konfliktus ugyanis 1953-ban békeszerződés nélkül ért véget. A két ország között azóta is vannak incidensek, ezek közül a mostani tüzérségi támadás volt eddig az egyik legsúlyosabb. A két ország közti konfliktus történetéről itt olvashat.