800 milliós éket vert fideszes képviselők közé a Macika

Farkas Flórián, Fideszes országgyűlési képviselő
Vágólapra másolva!
Egy cigányokat támogató alapítvány költségvetése miatt alakulhat ki feszültség a Fidesz frakciójában. A romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos, Farkas Flórián megszüntetné az alapítványt, míg egy frakciótársa plusz 800 millióval támogatná működését. Vezető fideszes politikusok nyilatkozatai alapján Farkas ötlete el fog bukni. A képviselő nem kívánta kommentálni a kialakult helyzetet az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

Feszültség alakulhat ki a Fidesz frakciójának két cigány származású képviselője között a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) jövője miatt. Egy szerdán nyilvánosságra került hangfelvétel szerint a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos, Farkas Flórián megszűntetné a közalapítványt, míg Varga József csütörtökön a költségvetéshez benyújtott módosító indítványa a szervezet támogatására eredetileg szánt 290 millió forintot közel négyszeresére, 825 millióval növelné meg a Költségvetési Tanács működésére szánt pénzből.

Farkas, aki a Fidesszel szövetséges cigányszervezet, a Lungo Drom elnöke is egyben, a hangfelvétel szerint azt mondta, saját kezében összpontosítaná a cigányszervezeteknek járó támogatásokat. "Az az alapítványosdi játszma, ami eddig volt, Macika, kisebbségi közalapítvány, Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, meg a bánat tudja mi, ezek megszűnnek" - jelentette ki a felvételen alapján.

Varga javaslatának jó esélye van

Farkas a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után az MTI-nek azt mondta, minden általa elmondott szót és kijelentést vállal. Kedden ugyanakkor az [origo] kérdésére már azt mondta telefonon, hogy nem beszélt a Macika megszűntetéséről, és az egyik legjobban működő, cigányokkal foglalkozó szervezetnek tartja. Arra a kérdésünkre, hogy akkor a felvétel szerint miért állított ezzel ellentétes dolgot, lerakta a telefonját.

Farkas a beszélgetés elején azt állította, az [origo]-tól értesült Varga módosító indítványáról, emiatt nem kívánja kommentálni azt. Varga hétfőn megerősítette, hogy fenntartja módosító indítványát, majd az [origo]-nak kijelentette, úgy tudja, legkésőbb a parlament szerdai ülésének végéig eldől a módosító javaslat sorsa.

A Fidesz frakciója nem egységesen ítéli meg Varga javaslatát. Bár Balsai István, az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke szerint a bizottság hétfői ülésén a kormány képviselőjének javaslatára elutasították Varga indítványát, Lázár János frakcióvezető és Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke is azt mondta az MTI-nek, hogy ha Varga fenntartja indítványát, akkor azt a frakció egészen biztosan támogatni fogja.

"Rosszindulat nincs bennem"

Varga József indítványát azzal magyarázta, hogy a Macika - amelynek kuratóriumi elnöke 2000 és 2006 között Varga volt - a magyarországi romák integrációjának egyik legsikeresebb intézménye, és a támogatása jelentősen lecsökkent az elmúlt években. A közalapítvány a költségvetéstől 2003-ban még 1 milliárd 435 millió forintot kapott, amely 2006-ra 125 millió forintra csökkent, majd 2009-re visszakúszott 545 millióra. A szervezet az általános iskola ötödik osztályától a diploma megszerzéséig támogatja ösztöndíjakkal a roma származású tanulókat. Varga azt mondta, hogy mivel etnikai alapon nem lehet kutatást készíteni, emiatt nem lehet tudni, hogy hányan szereztek diplomát a programnak köszönhetően, de a képviselő szerint alátámasztja az alapítvány sikerességét, hogy amíg elegendő támogatást kapott a közalapítvány, folyamatosan nőtt a jelentkezők száma.

"Nekem ez egy személyes ügy. Semmilyen rosszindulat nincs bennem a Költségvetési Tanáccsal szemben, ilyen mélységekben amúgy sem tudom megítélni a tanács működését, mert gazdasági ügyekkel nem foglalkozom" - válaszolta az [origo]-nak Varga, hogy miért pont a Költségvetési Tanács büdzséjét faragná le szinte teljesen. Amiatt esett a választása a Költségvetési Tanácsra, mert "párhuzamokat keresett, amik jól jöhetnek", és 2008-ban a Fidesz nem szavazta meg a tanács felállítását.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Varga József (középen alul) indítványa gáncsolhatja el a Költségvetési Tanácsot

Bár Varga az [origo]-nak azt mondta, nem egyeztetett a frakcióval az indítvány benyújtása előtt, az [origo]-nak több fideszes képviselő azt állította, komoly egyeztetés előzte meg a költségvetéshez benyújtott módosító indítványokat, a javaslatok benyújtói többek között a Fidesz-frakcióval, illetve a kormánnyal is egyeztettek.

"Majd az országgyűlés eldönti"

Varga azt mondta, Farkas Flóriánnal sem egyeztetett, és nem beszélt vele a múlt héten nyilvánosságra került videofelvételről sem. "Csak a sajtóból értesültem a véleményéről, de nem értek egyet vele" - jelentette ki Varga, aki szerint a Macika az elmúlt 20 év egyetlen olyan cigánysággal foglalkozó szervezete, amely jól működött. "Ezt a vitát, ha ez vita, akkor azt nem mi fogjuk eldönteni, hanem az országgyűlés" - mondta Varga. Azzal sem ért egyet, hogy Farkas a saját kezében összpontosítana minden, cigányszervezeteknek járó támogatást. "Akkor járunk jól, ha vannak saját intézményeink. Nem biztos, hogy az rossz, ha a társadalom látja, hogy hogyan költik a pénzt" - mondta Varga, aki szerint Farkas sem gondolhatta úgy, ahogy mondta, mert "ezt így nem lehet csinálni".

Az [origo] hétfőn megkereste Szirmai Istvánt, a Macika kuratóriumi elnökét, aki azt mondta, a közalapítvány sorsa felsővezetői szinten dől el, emiatt csak Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár nyilatkozhat. Balog a sajtóreferensén keresztül azt üzente, "egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben, mert még nem született döntés, amit kommunikálni lehetne".