Koronát és nyelvápolást akar az új alkotmányba Schmitt

Vágólapra másolva!
A magyarok ragaszkodnak a Szent Koronához Schmitt Pál államfő szerint, és ezért szerepeltetné a koronát a készülő alkotmányban is. Schmitt szerdán küldte meg javaslatait az alkotmány-előkészítő bizottságnak, és többek között a kereszténységre való utalást, a magyar nyelv ápolását és a családok védelmét szorgalmazza.
Vágólapra másolva!

Többek között a Szent Korona szerepeltetését javasolja az új alkotmány előbeszédében Schmitt Pál államfő az alkotmány-előkészítő bizottságnak szerdán elküldött javaslatában. Schmitt szerint "a magyarok jelentős részének lelkében nagy ragaszkodás és szeretet alakult ki a Szent Korona iránt", és ezért az alkotmányban szerepelnie kell, hogy a Szent Korona a független államiság "történelmileg megszentelt" jelképe. Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője szerint a javaslat megszületését széles körű tárgyalások előzték meg.

Az államfő az alkotmány előbeszédében a lengyel alkotmányhoz hasonló kereszténységre történő utalást javasol. A javaslat egy másik pontjában elsődleges nemzeti érdeknek nevezi a magyar köznyelv és a tájnyelvi változatok óvását, és ezt is kiemelné az új alkotmányban.

Schmitt külön védené az alkotmányban az édesanyákat és a nagycsaládosokat, "akiket önként vállalt többletterheik miatt megkülönböztetett erkölcsi és anyagi támogatásban kell részesíteni". Schmitt azt is szerepeltetné az alkotmányban, hogy az állam minden eszközzel támogassa az élethosszig tartó tanulást, és a sporthoz való jogot.

Mint az [origo] korábban megírta, egy szöveg már felkerült az alkotmány-előkészítő bizottság honlapjára, amelyben a Köztársasági Elnöki Hivatal Isten országáról, a Sátán birodalmáról és az alkotmányozó hatalom isteni eredetéről értekezett. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint azonban a javaslatot helytelenül tulajdonították a köztársasági elnöknek, és már felelősségre vonták azt a munkatársukat, aki miatt hibás javaslatot küldtek el az új alkotmányt előkészítő bizottságnak.